Pulp Painting

gem1
Matthias Weischer – Korridor, 2006

“In ‘The Vincent Award Room’ gaat het Gemeentemuseum Den Haag de confrontatie aan met werken uit de ‘The Monique Zajfen Collection’.” Dat liegt er niet om. Op naar het Gemeentemuseum. Dit bloedbad wil ik zien.

Minder tijd voor
theatrale fratsen

In werkelijkheid gaat het er vreedzaam aan toe. Een flinke ‘kamer’ met werk van Matthias Weischer. Weischer komt uit dezelfde hoek als Neo Rauch. Dat is voor mij een drempel. Neo Rauch is voor mij te theatraal en met een flink vooroordeel stap ik de ‘The Vincent Award Room’ binnen. Maar Weischer heeft een ontwikkeling doorgemaakt die mij bevalt. Ruwe, rafelige, dik opgezette schilderijen met afbeeldingen die niet alles invullen. Wel wat theatrale effecten, maar goede composities met de sfeer van oud behang en verval. Het palet is nog steeds gotisch, maar dat is geen bezwaar. Mooi om te zien hoe de ontdekking van een nieuwe techniek voor de kunstenaar de deur naar nieuwe ideeën openzette. In 2011 begon Weischer gebruik te maken van het zogenaamde  pulpschilderen. Dit heeft als nadeel dat de kunstenaar gebonden is aan tijd en dus snel moet werken. En dit nadeel werd bij Weischer een voordeel. Die tijdsdruk zorgde ervoor dat zijn de schilderijen duidelijker werden. Minder tijd voor theatrale fratsen en meer  compositie en kleur. Goede tentoonstelling en beslist te moeite waard.

Op Arttube staat een mooie documentaire over Matthias Weischer met daarbij een korte video waarin dieper wordt ingegaan op de techniek van pulp painting.

The Vincent Award is de belangrijke tweejaarlijkse prijs voor Europese hedendaagse kunst en is een initiatief van The Broere Foundation ter nagedachtenis aan Monique Zajfen, een geliefde vriendin van de Broere familie en voormalig eigenaar van ‘Gallery 121’ in Antwerpen. Aan The Vincent Award is de ‘Monique Zajfen Collection’ gekoppeld. Het fundament van deze collectie bestaat uit aankopen van werken van winnaars van The Vincent Award, uitgebreid met andere aankopen op het gebied van hedendaagse kunst. De collectie is in langdurig bruikleen van het Gemeentemuseum.

The Vincent Award Room: Matthias Weischer – t/m 06-07-2014 in Gemeentemuseum Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.