Opblaaskunst

kunstfort Vijfhuizen
Robert Roelink – Just one bird can show us our freedom, a matter of life and death

Op Hemelvaartsdag ontdekten we Kunstfort bij Vijfhuizen. Eén van die vele witte plekken op onze kunstkaart. We werden getipt over een expo van inflatable art. Voor opblaaskunst krijg je ons altijd warm daarom trokken we via een kleine omweg naar het kunstfort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en op de Werelderfgoedlijst. Opblazen maar die kunst!

de handen uit de mouwen

Blow Up! is een expositie van het werk van Robert Roelink en Bert Kramer. In en om het fort treffen we werk van beide kunstenaars aan. In de genieloods voor het fort heeft Robert Roelink op de verdieping een soort cocoon geconstrueerd van afvalplastic. Met The Plastic Soup III, A matter of life and death levert de kunstenaar kritiek op ons consumptiegedrag.  Op de begane grond staat een enorme rode tank met de loop dreigend op een mensfiguur gericht. Op de tank zitten zwarte vogels geplakt. Just one bird can show us our freedom, a matter of life and death heet het werk en daar is weinig aan toe te voegen. Ook Bert Kramer levert met zijn kunst  commentaar op onze leefomgeving. Hij vult auto’s, huizen en andere constructies met zijn blow-ups en de ontstane ruimtes kunnen dienstdoen als gastenverblijf of daklozenopvang.  Zowel Bert Kramer als Robert Roelink zien kunst als een vorm van activisme. Allebei steken ze de handen uit de mouwen en werken ook concreet aan een betere wereld. Geëngageerde kunst dus.

Kunstfort bij VijfhuizenDe tentoonstelling gaat in het fort verder met nog een aantal ‘inflatables’ en in een aparte ruimte draait een film waarin werk van Theo Botschuijver, de ‘godfather of blow-up’, te zien is. Overigens is er in en om het fort nog meer kunst te zien. Fort Vijfhuizen bezit een vaste collectie. Wij waren onder de indruk van Sluipweg van Hans van Houwelingen, een 400 meter lang pad van oude grafstenen. En daar in het gras: drie houten mannen van Tom Claassen!

Blow-Up! t/m 22 juni in Kunstfort bij Vijfhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.