Interferentie

Nouvelles Images
Ditty Ketting – Zonder Titel 385, 2013

Bij galerie Nouvelles Images in Den Haag hangt en staat het werk van drie bijzondere kunstenaars. Het werk van Ditty Ketting, Jean-Marc Spaans en Cor van Dijk verschilt sterk van elkaar maar dit verschil levert een prachtige expositie op.

intensiteit van de kleuren

De bovenstaande foto is scherp, maar het werk van Ditty Ketting kenmerkt zich door de onderlinge werking  van de kleuren. De onscherpte die te zien is ontstaat door de interferentie van de kleuren. De kleurfrequenties storen elkaar en zorgen voor een waarneembare trilling. Maar er gebeurt nog veel meer in de schilderijen van Ditty Ketting; de grijze en zwarte lijnen die het werk een prachtige dieptewerking geven en de diverse lagen los van elkaar lijken te plaatsen, en de  intensiteit van de kleuren waarmee Ketting speelt en waardoor je blik eindeloos over het doek blijft dwalen. In werkelijkheid is de werking nog veel intensiever dan bij de afbeelding hierboven. Hier staat op Vimeo een mooie video van Marja Sonneveld over de fascinerende werkwijze van Ditty Ketting.

 

nouvelles imagesIn de bovenruimte van Nouvelles Images hangt het werk van Jean-Marc Spaans. Zijn analoog gemaakte foto’s zijn het resultaat van een nauwkeurige choreografie met gedeeltelijk afgeplakte lichtbalken. Een intensief procedé met een onzeker resultaat. Even een verkeerde of een niet gelijkmatige beweging en de foto is mislukt. Sommige tijdopnames moesten talloze malen opnieuw gemaakt worden voordat het gewenste resultaat zichtbaar werd op het negatief. Wanneer je goed kijkt, zie je op de achtergrond hier en daar de schim van de maker op een foto.

nouvelles imagesHet staal van Cor van Dijk is een rustpunt bij het kleurrijke werk van de twee andere kunstenaars. In duidelijke geometrische vormen creëert hij stalen sculpturen. Het gaat om de details, de kleine verkleuringen in het staal, de exacte afmetingen die een perfect beeld scheppen. Soms zijn de beelden gezwart en bij andere is juist de roestwerking belangrijk.

Ditty Ketting, Jean-Marc Spaans & Cor van Dijk t/m 18 juni bij galerie Nouvelles Images

Vanavond is het weer Hoogtij – De Haagse Rondgang langs kunstenaarsinitiatieven, galeries en kunstinstellingen. Galerie Nouvelles Images is ook van de partij dus grijp je kans!

 

2 reacties op “Interferentie

  1. De link naar de video van Ditty Ketting functioneert wel maar kan niet afgespeeld worden. Is zeker fascinerend werk vooral omdat ik me zelf hier ook mee bezig houdt. Alleen op een andere wijze natuurlijk.

    Groetjes, Anki Raemaekers

    1. Hallo Anki, Ik heb de link naar de video gecontroleerd maar bij ons doet hij het wel. Overigens staat de video ook op de website van Ditty Ketting. Mooie video over een bijzonder kunstenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.