Nieuwe levensvorm

16461
Matti Kallioinen – The Nervous Manifold

De grootste schok komt wanneer ik naar buiten stap. De Haagse Boekhorststraat met zijn meubelwinkels, sexshops en shoarmazaken is zo schel en vreemd dat ik gelijk weer terug wil. Terug naar de planeet van Matti Kallioinen in 1646.

reusachtige zwarte bloem

Bij het betreden van projectruimte 1646 duurt het even voordat mijn ogen aan het duister zijn gewend. In de voorruimte hangt een zwart object aan het plafond. Een levenloze parachute, maar uit de andere ruimte klinken bliebs en blobs en zie ik een vaag schijnsel.  Wanneer ik doorloop ontvouwt zich een spektakel. Een van de vier andere duistere figuren is tot leven gekomen. Vanuit het binnenste schijnt licht terwijl het object zich als een reusachtige zwarte bloem zich openbaart aan het licht van de zwarte zon.  Zo komen de kunstwerken een voor een tot leven. Ze zijn groot, reusachtig  in de niet al te grote ruimte van 1646. Wanneer ik door wil lopen naar de videoruimte kan dat niet: Ik ben ingesloten en moet wachten totdat in de cyclus de volgende tot leven komt en zich opblaast terwijl de ander uitdooft.

andere levensvormen

The Nervous Manifold is de titel van de kunstexpositie van de Zweedse kunstenaar/muzikant Matti Kallioinen. Uit de begeleidende folder blijkt zijn fascinatie voor vroege science fiction films. Daar heeft dit zeker mee te maken. Met de combinatie van geluid, licht en de objecten die zichzelf opblazen creëert Kallioinen de sfeer van andere werelden ver van de onze. Het lijken andere levensvormen die de ruimte van 1646 in beslag hebben genomen. Ik word getolereerd en moet wachten tot ik door mag lopen en ‘boldly go where no man has gone before’.

krakelingmensen

In de videoruimte draait Transhuman Circuit / Turing Battle, een film van Kallioinen. Mensfiguren in zilveren pakken met slurven die eindigen in een soort krakelingen voeren een geheimzinnig ritueel uit. In een bos staan ze in een kring terwijl uit de grond een verblindend licht schijnt. De krakelingmensen houden elkaar met hun slurfarmen vast. Het verdere verloop van de film maakt niets duidelijk. Het blijft vreemd en onkenbaar. Een andere biologie die voor mij niet te bevatten is. Maar eenmaal buiten in de Boekhorststraat heb ik toch heimwee naar 1646 en die vreemde raadselachtige objecten. Wat een bijzondere expositie is dit.

The Nervous Manifold van Matti Kallioinen is nog t/m 18 mei te bekijken in Projectruimte 1646, Boekhorststraat 125, Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.