Braingasm

Showroom Mama
Petra Cortright – BRIDAL SHOWER, 2013 (Video-still)

Showroom Mama is verbouwd. Het interieur is strak. Acht videocabines waarin de meest recente videoperformances van Petra Cortright (US, 1986) te zien zijn.  Daartussen hangen vlaggen met geprinte afbeeldingen van de hand van Cortright. De video’s lijken op het eerste gezicht niet anders dan de miljoenen filmpjes die meisjes van zichzelf maken en met de rest van de wereld delen via YouTube, Facebook of andere sociale media. Maar hier is meer aan de hand. Cortright speelt in acht video’s acht verschillende jonge vrouwen die ieder hun versie van zichzelf met de wereld delen. Deze selfies moeten prikkelen en stimuleren.

fluisteren, knisperen, kraken

De titel van de expositie is ASMR, dit staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR is een gevoel dat zich kenmerkt door een tintelend gevoel in de hersenen, hoofd en hoofdhuid. Geluiden zoals fluisteren, knisperen, kraken of een visuele stimulatie zoals een schilderij, tekening, bewegingen zonder geluiden kunnen een ‘braingasm’ stimuleren. Op YouTube  zijn veel video’s te vinden waarin jonge vrouwen hun best doen op deze manier de zintuigen van de kijker te prikkelen.

breinhoogtepunt

Cortright speelt met dit fenomeen. Ze parodieert, persifleert en becommentarieert de jonge vrouwen die proberen te toeschouwer te prikkelen met hun beelden. Ze voegt effecten toe waardoor de video’s een hypnotische en psychedelische werking krijgen. Daarbij zorgt de intimiteit van de videocabine voor het effect van een peepshow. Terwijl voor de deur van Showroom Mama het gewone leven doorgaat, kan de toeschouwer hier genieten van zijn ‘braingasm’.  Maar de beelden zijn net over de rand waardoor ik wel gefascineerd naar de korte video’s kijk maar een breinhoogtepunt zit er niet in. Deze porno stimuleert mijn verbeelding en prikkelt mijn verstand. Wat voor soort ‘gasm’ dat is weet ik niet, maar ook de moeite waard.

Petra Cortright verwierf de afgelopen jaren faam met haar YouTube performances en digitale schilderijen. Haar werk werd besproken in onder andere Artforum, TIME, Flaunt Magazine en de New York Times Magazine. Cortrights werk is wereldwijd getoond in verschillende groepstentoonstellingen zoals in het Internet Paviljoen op de Biënnale van Venetië (2009), de San Jose Biënnale (2010) en de Biënnale van Lyon (2013), en de Los Angeles Contemporary Museum of Art. Cortright had solotentoonstellingen in Midnight Club, Berlijn, Preteen Gallery, Mexico Stad en recent in Steve Turner Gallery, Los Angeles.

ASMR van Petra Cortright t/m 25 mei in Showroom Mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.