Licht: ZomerExpo 2014

zomerexpo2

De eerste voorronde voor ZomerExpo 2014 is achter de rug. 22 maart ging de kop er af in de Eusebiuskerk in Arnhem. Honderden kunstenaars lieten hun werk zien aan een anonieme jury, die uiteindelijk 80 werken door liet gaan naar de ZomerExpo in het Gemeentemuseum die 29 mei opent. Er volgen nog twee voorrondes, één in Amsterdam en één in Leidschendam.

ZomerExpo is de grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling samengesteld door een open inschrijving. Dit jaar vindt alweer de vierde editie van deze succesvolle tentoonstellingsformule plaats. ZomerExpo is een samenwerking tussen stichting ArtWorlds en Gemeentemuseum Den Haag. Het thema voor deze editie is ‘Licht’

Annetje Surie -detailHet is voor kunstenaars een spannende ervaring. De kunstenaar staat samen met de andere kunstenaars in de rij, het werk wordt meegenomen en dan komt het oordeel.  Als de kandidaat door deze ronde is gekomen, dan mag hij verder naar de volgende selectieronde die ’s avonds plaatsvindt. Een zenuwslopende ervaring  want er staat veel op het spel. Dit jaar volgen we Annetje Surie die na een dag vol spanning weer adem kon halen. Door! Haar werk is straks te zien in het Gemeentemuseum en dat is voor kunstenaars belangrijk.

Want als  de kunstenaar uiteindelijk in het Gemeentemuseum komt te hangen is hij ervan verzekerd dat veel mensen zijn werk zien. Onder die mensen zijn ook galeriehouders die dit een goede gelegenheid vinden om nieuw talent te spotten. Kunstenaars kunnen daar maar beter goed op voorbereid zijn.

Dat overkwam Edgar Verhoeven vorig jaar. Blikvangen zag zijn werk op verschillende beurzen hangen. Hij was op de editie van 2013 gespot door Galerie Pien Rademakers. Behalve dat topstuk dat de kunstenaar heeft ingeleverd voor de ZomerExpo is het dus belangrijk dat hij een voorraad in zijn atelier heeft staan van minstens dezelfde kwaliteit. Want aan één goed kunstwerk heeft een galerie niks.

Net als vorig jaar is het  werk in het museum ook te koop. Dat is leuk meegenomen. Maar minstens zo belangrijk zijn de prijzen die te winnen zijn: Alle gekozen werken voor de tentoonstelling maken kans op de Publieksprijs, Museumprijs, Oplageprijs en speciaal voor dit jaar de Verlichte prijs. Voor kunstenaars is de ZomerExpo op alle fronten een mooie kans.

ZomerExpo 2014 opent 29 mei in het Gemeentemuseum Den Haag  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.