Lampenzwart

Charl van Ark - Lampenzwart
Lichtbeeld, 1998-2013

In Galerie Phœbus in Rotterdam is de expositie van kunstenaar Charl van Ark te zien. In de grote zaal, de projectenkamer, de ladenkast, in de gang, Galerie Phœbus hangt vol. De zon zorgde voor een onverwachte wisselwerking met de subtiele kunst van Van Ark.

Wanneer de zon achter de wolken vandaan komt, slaat de verwarring toe. Door de grote ramen van Galerie Phœbus valt het zonlicht in royale hoeveelheden de expositieruimte binnen. Schaduwen mengen zich met het werk van Charl van Ark. Een achterkant van een schilderij, waarop door de inwerking van het licht een afdruk van het spieraam te zien is en daardoor gepromoveerd is tot voorkant,  combineert met schaduwen die de zon ineens over het doek werpt. Ik moet even goed kijken wat nu kunst is en wat zonlicht. Ha, daar schuift de zon achter de wolken en komt het kunstwerk weer tevoorschijn.

Fotografie, of breder: de afdruk die het licht kan maken, speelt een grote rol in de expositie van Charl van Ark bij Galerie Phœbus. Veel werk heeft als basis een foto waar vanuit een kunstwerk ontstaat, maar waarin wel de foto terug te vinden is. Niet altijd. In een installatie heeft licht, zwart licht noemt Charl van Ark het, de hoofdrol. Joods Licht bestaat uit zes elementen die elk een andere ‘lichtbron’ zijn. Als schilderij, als echte lichtbron, als zwart vlak waaruit een cirkel is gebleekt.  De lichte doeken hebben alle drie een andere subtiele kleurwerking.

Beneden in de projectenkamer staat een tafel vol dat bij elkaar één kunstwerk vormt. Onder andere foto’s van ateliers met daarnaast werk dat door de foto is geïnspireerd en als terugkerend patroon de spijkers in een ateliermuur heeft. De gelukkige koper van dit werk krijgt het geheel verpakt in een koffer en een houten kist, allebei ook onderdeel van het werk.

Galeriehoudster Mirjam de Winter trekt even later een van de laden van de ladekast open en ik zie daar twee werken liggen die zijn gebaseerd op een tekening van Charl van Ark. De lijnen zijn weggelaten en de snijpunten vormen een patroon dat uitgangspunt is voor verdere schilderkunstige bewerking. Ook de andere laden zijn gevuld met werk van Charl van Ark. Wat een mooie expositie is dit!

Charl van Ark - Lampenzwart
Joods Licht, 2013

Charl van Ark t/m 18 april bij Galerie Phœbus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.