Kunst voor het gerecht

De rechtbank
Georg Bohle – City 3, 2008

Portemonnee, tas, mobiele telefoon, alles in een bakje en door de scanner. Mijn schoenen mag ik aanhouden, maar ik moet wel door een poortje. Piep, o ja, mijn riem. Een museum of galerie kom je makkelijker binnen dan de rechtbank van Rotterdam. Logisch, maar wat doet Blikvangen hier? Aangeklaagd omdat we de Malevich tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam niet besproken hebben? Nee, we zijn hier om kunst te kijken. De rechtbank van Rotterdam heeft altijd een kunstexpositie en ditmaal hangt er werk van Georg Bohle, Cindy Jansen en Bas Zoontjes in Gebouw A en werk van Piet Rogie in Gebouw B.

Net voorbij de beveiliging hangen de eerste foto’s van Cindy Jansen. Het zijn afbeeldingen uit de serie Rabbits can’t Swim uit 2010. Neutrale locaties krijgen bij Jansen een lading door de belichting en totale afwezigheid van mensen. Ze hebben een David Lynch-achtige sfeer. Er gaat een dreiging vanuit. Alsof er iets heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden. Plaats delict zouden ze in de rechtszaal zeggen.

Veel kunstenaars willen
hier graag hangen

Op de eerste verdieping gaat de serie verder. Bij de foto’s van Cindy Jansen hangen prijzen. Net als bij een galerie is de kunst die hier hangt te koop. Bijzonder om deze foto’s tussen de zittingszalen te zien hangen. Advocaten in toga’s, de bodes lopen heen en weer, mensen wachten op de gang tot hun zaak aan bod komt. Ik word rondgeleid door Michèle Boonstra. Zij is lid van de vierkoppige kunstcommissie van de rechtbank die ervoor zorgt dat elke drie maanden een nieuwe expositie plaatsvindt in het gerechtsgebouw. ‘We hebben wel een paar voorwaarden. De kunst die hier komt te hangen kan niet te gewelddadig zijn en er mag ook geen naakt op voorkomen. Dat vinden we niet passend op deze locatie. Maar er is animo genoeg. We hebben een wachtlijst. Veel kunstenaars willen hier graag hangen.’

recht5We lopen de trap op naar de tweede verdieping en daar hangt een tiental werken van Georg Bohle. Ik ken het, maar raak toch elke keer weer gefascineerd door het priegelige gekrioel. Al de details die bij elkaar een monsterlijke wereld opleveren waarin alles verzwolgen en overwoekerd wordt, of ten onder gaat in massaliteit. Nog een trap op en we zijn op de derde verdieping waar de kunstwerken van Bas Zoontjens tentoongesteld hangen. Het is druk hier. Schuldsanering, de mensen staan in de rij en gaan in groepen de rechtszaal binnen. Bas Zoontjes’ composities van vlakken en eigenaardige ruimteschepen brengen hopelijk wat rust in de hoofden van deze mensen. De afgewogen composities hebben op mij wel dat effect.

We steken over naar Gebouw B waar werk hangt van Piet Rogie. De kleurrijke schilderijen fleuren het grijzige gebouw op dat toch wel erg neutraal is in haar kleurstelling. ‘Maar wordt de kunst wel bekeken?’ vraag ik aan Michèle Boonstra. ‘Jawel, maar er zijn weinig mensen die hier speciaal naartoe komen voor de kunst. De mensen in dit gebouw zijn vaak met hun gedachten ergens anders. Maar af en toe wordt er iets verkocht. Ik heb zelf een klein kunstwerkje van Georg Bohle gekocht.’

De expositie is t/m 27 maart te bezoeken in de Rechtbank Rotterdam, Wilhelminaplein 100-125. Geldig legitimatiebewijs meenemen!

2 reacties op “Kunst voor het gerecht

  1. Ook in de Rechtbank Rotterdam op de locatie Dordrecht, worden al sinds jaar en dag kunstexposities tentoongesteld, om de
    zoveel maanden; kom eens kijken! (toegangsprocotol is hetzelfde, dat dan weer wel) 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.