Interiors & Objects

sleewits1
Interior no. 43, 2013

In Liefhertje en De Grote Witte Reus in Den Haag is de expositie Transparency of appearance van Marleen Sleeuwits te zien. Naast de opmerkelijke foto’s van opnieuw ingerichte kantoorruimtes presenteert zij voor het eerst enkele ruimtelijke objecten.

Het werk van Marleen Sleeuwits laat je niet los. Ik kan heel lang gehypnotiseerd naar de beelden blijven kijken. Alsof ik diep in iemands zenuwstelsel binnendring en tussen de elektronische wirwar ineens een geheime kamer ontdek waar het allemaal gebeurt. Dit is het! Hier ontstaat alles waar het om gaat. Het geheim zit hem natuurlijk in de driedimensionale werking van de kamers die Marleen Sleeuwits fotografeert. De toeschouwer is de vierde wand van de doos waarbinnen het zich afspeelt en wordt daarmee onderdeel van dit knetterend beklemmend schouwspel in het theater van Marleen Sleeuwits.

Onwaarschijnlijke schoonheid

De directheid van haar kunst komt gelijk aan, maar wordt daarna niet plat. Integendeel, het wint aan diepte. Bij LhGWR is er een gevoel van intensiteit die blijft. Het is kunst met een groot effect waar je niet doorheen prikt. De foto’s van Sleeuwits hebben altijd een betoverende kwaliteit gehad, maar dit is weer een stap verder. Soms is het moeilijk te geloven dat dit bestaande ruimtes zijn. Marleen Sleeuwits werkte de afgelopen jaren in een leeg kantoorpand waar ze de ruimtes inrichtte en fotografeerde. Kantoorpanden hebben altijd een aantrekkingskracht op haar uitgeoefends, maar dit is weer een stap verder. Waar ze vroeger de gebouwen als onderwerp had, maakt ze nu gebruik van de leegstaande ruimtes om die zelf in te richten. Het resultaat is een serie composities van een onwaarschijnlijke schoonheid.

sleeuwits2Naast de foto’s uit de serie Interiors laat Marleen Sleeuwits voor het eerst enkele ruimtelijke werken zien en ook die zijn sterk. De vrijstaande objecten hebben allemaal dezelfde kwaliteit als het fotografische werk. Ook wanneer Sleeuwits met andere materialen werkt weet ze hetzelfde resultaat te bereiken als bij haar foto’s. Het uit lagen stof bestaande Object no. 1 en de toren van polyurethaan-kussens, Object no. 3, materiaalkeuze, dimensie, compositie, het heeft allemaal een grote impact. Maar genoeg woorden: gaat zien die expositie en, als het kan, koop een van deze prachtige werken.

Transparency of appearanceMarleen Sleeuwits t/m 6 april bij Liefhertje en De Grote Witte Reus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.