Try Art! KunstVerzamel-Collectief

ram1

Zaterdagmiddag zat Blikvangen aan tafel met Jetty Keuning van Ramfoundation. Zij introduceerde bij een groep belangstellenden een nieuwe manier van kunst verzamelen: het KunstVerzamelCollectief. Wij spitsten onze oren.

Het is leuk met anderen kunst te kopen

In Engeland is ruim tien jaar geleden  The Collective  opgericht. Een groep mensen die individueel financieel niet in staat waren om kunst aan te schaffen, besloten om dat in groepsverband te gaan doen. Er werd geld bij elkaar gelegd en een kunstwerk gekocht dat vervolgens rouleerde tussen de leden van dit collectief.  Het enthousiasme van de leden zorgde ervoor dat er enige tijd later weer geld beschikbaar was om een volgend kunstwerk aan te schaffen. Dit idee vond navolging en inmiddels zijn er in Engeland een flink aantal collectieven die op deze manier kunst verzamelen en op deze manier een prachtige en interessante collectie hebben opgebouwd. Vaak zitten mensen niet in een collectief vanwege financiële reden, maar omdat zij het leuk vinden om met anderen kunst te bekijken en aan te kopen.

Er wordt maandelijks geld ingelegd en daarmee kan men kunst gaan kopen

Ramfoundation heeft het initiatief genomen om het KunstVerzamelCollectief (KVC)  in Nederland te introduceren. Jetty Keuning van de stichting legde uit dat Ramfoundation door het Mondriaan Fonds in de gelegenheid is gesteld om een pilot te beginnen. De stichting won juridisch advies in bij juridisch en fiscaal adviesbureau Loyens & Loeff.  Zij adviseerden dat een KVC het beste de vorm van een informele vereniging kan krijgen. In de praktijk is gebleken dat een KVC ten hoogste uit zeven leden kan bestaan om het nog goed te laten functioneren en minimaal uit drie. Jetty Keuning tekende op een vel papier hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan. Er wordt maandelijks geld ingelegd en daarmee kan men kunst gaan kopen. Daarbij betaalt men een klein bedrag aan contributie. Hoe hoog de inleg is bepalen de leden van de KVC. Er is een aankooppanel van drie leden en een bestuur van drie leden, voorzitter, secretaris, penningmeester. Uiteraard rouleren de functies. Dit is ruwweg hoe een KVC eruit ziet.

Het gaat om de kunst

Ramfoundation zal als overkoepelende organisatie  zorgen voor de verzekering van de aangekochte kunstwerken en biedt begeleiding en advisering. Hoe bouw je een collectie op, waar moet je op letten bij kunstaankoop, Ramfoundation is van plan om deelnemers aan een KVC mee te nemen naar galeries en musea, en op atelierbezoek te gaan, zodat de leden van een collectief goed zicht krijgen op de kunstwereld en hoe men kunst kan verzamelen. Jetty Keuning liet duidelijk blijken dat kunst centraal staat: ‘Het gaat erom dat het leuk is met anderen te discussiëren over kunst en dan gezamenlijk een kunstwerk te kopen. Het gaat om de kunst. Voor mensen die willen beleggen in kunst is dit niet bedoeld.’

Het KunstVerzamelCollectief zou weleens een leuke nieuwe manier kunnen zijn om kunst te verzamelen. Iedereen met beperkte financiële middelen kan hieraan meedoen, maar ook kunstliefhebbers die het interessant  vinden om met anderen een kunstcollectie op te bouwen. De pilot gaat over twee weken van start. Heb je belangstelling, wil je meedoen, of heb je vragen, neem contact op met jetty.keuning@ramfoundation.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.