Prepresspreview

art1
Maria Gondek – Getting Jiggy with it (2014)

We waren per ongeluk wat vlotter dan de rest van de pers en daarom konden we rustig rondkijken op Art Rotterdam. Terwijl het journaille nog in de file stond, liep kunstblog Blikvangen al tussen de kunst. Nog niet iedereen was helemaal klaar voor de opening.  Die stofzuiger, is dat ook … ?

We waren er bijna en toen ging het mis. We kwamen uit Den Haag en BV1 zei tegen BV2 ‘Je moet hier rechts gaan staan. Daar staat een bord Van Nelle.’ BV2: ‘Ik kom hier vandaan. Dit is mijn stad. Wanneer je hier naar links gaat, dan kan je daarna nog naar rechts. Komt wel goed.’ Toen we even later weer invoegden op de snelweg, viel er even een pijnlijke stilte. BV2: ‘Je kon daar altijd naar rechts. Dat hebben ze kort geleden zeker veranderd. Is een oprit geworden.’ ‘Geeft niet. We doen nog een poging.’ Toen we daarna wél de borden Van Nelle volgden en even later, rond twaalf uur,  de Van Nelle Fabriek binnenstormden voor de perspreview van Art Rotterdam zei de man achter de balie, ‘Zo, jullie zijn vroeg. De perspreview begint pas om één uur.’ De linker wenkbrauw van BV1 ging een halve centimeter omhoog. ‘Ja, in Rotterdam beginnen we graag wat vroeger dan de rest’ zei BV2. Tot zover het voorprogramma.

Geen dode-dieren-kunst

Overal waren de galeriehouders druk bezig hun witte kubus op orde te brengen. Sommigen wat drukker dan anderen. Daar nog een titel en een naam, dat werk hier. Maar, zo vernamen we in de Hidden Bar van Tent Rotterdam, het was wel even wennen geweest in de Van Nelle Fabriek. Toch nog even alle stands een halve meter naar rechts omdat een brandslang in de knel kwam. Dat soort dingen. De belangrijkste hedendaagse kunstbeurs in Nederland noemt het NRC Handelsblad dit en dat is terecht. Met 105 galeries, waarvan een flink aantal van buiten Nederland, biedt Art Rotterdam een mooi divers aanbod uit de kunst van nu. Is er een trend te bespeuren? Wij zagen geen dode-dieren-kunst. Dat is kennelijk zó 2013. Ook geen shock-art; allemaal goede verantwoorde kunst, maar zonder een te scherp randje.

art2We gingen door de blauwe poort  naar de tentoonstelling Prospects & Concepts van het Mondriaan Fonds en stapten een andere wereld binnen. Dit is de tweede editie en meer dan negentig startende kunstenaars laten hier hun kunnen zien. Allemaal ontvingen ze van het Mondriaan Fonds een Startstipendium (tegenwoordig heet dat Werkbijdrage Jong Talent) en de resultaten zijn hier bij elkaar gebracht. Een verzameling jong talent die je niet mag missen. Wij werden getroffen door Getting Jiggy with it (2014) van de Deense kunstenaar Maria Gondek. Twee grote gelatine blokken die blubberen als pudding. Maar toen we het wilden aanraken viel ons oog op een klein wit papiertje met het verzoek van Maria om de blokken niet aan te raken. Ze moesten nog drogen. We waren te vroeg.

Terwijl de presspreview begon waren wij op de weg naar buiten. We gristen een glaasje champagne mee en wrongen ons tussen de kunstcoryfeeën door naar de uitgang. Natuurlijk liepen we bij We Like Art binnen. Hele leuke kunstwerken van jong talent en bekende kunstenaars te koop voor nog geen 1500 euro! Voor iedereen met een beperkte limiet op zijn creditcard. We schreven er al eerder over.

Twee prachtige installaties

Maar vergeet het buitenterrein niet! De kunstwerken van Atelier Van Lieshout werden vanaf de dieplader met een kraan op hun plek gezet. In de fietsenstalling zetelt Garage Rotterdam. Een reusachtig object van Jonas Wijtenburgen en een luidruchtige (hoe kan het ook anders) installatie van Zoro Feigl zorgen voor het nodige spektakel. Maar loop beslist door naar Momart. Hier staan kunstenaars die niet verbonden zijn aan een galerie. Ons wachtte een verrassing. Twee prachtige kunstwerken. Een installatie van Maurice Boogaert, The Apartment (2011), en een speciaal voor deze ruimte gemaakt werk van Thijs Ebbe Fokkens. De eerste is een uit hout geconstrueerd labyrint met doorkijkjes in kamertjes door deuren en ramen. Het tweede is  een combinatie van zand, hout en neon dat doorloopt naar buiten. Een variatie op zijn Nest uit 2011. Ze  zijn samengebracht in één ruimte en allebei zeer de moeite waard. Verrassende en intelligente kunst, en voor ons een prachtige uitsmijter.

Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek is onderdeel van de Art Rotterdam Week en duurt t/m zondag 9 februari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.