Ingewikkeld

Karla Black - Without Wishing
Karla Black – Without Wishing – foto : Zeno

 “Mam! Ruik je het ook?” KidsKunstKenner Zeno wandelt door de installatie van Karla Black in het Gemeentemuseum, camera in de aanslag. Kleurige zeepblokken op donkere aarde in drie zalen. “Het lijken vierkante bloemen”. Ik heb hem al lang geleden verteld dat je zelf mag weten wat je ziet in een museum. Het was te druk bij de Wonderkamers. Wachttijd voor de tablet waarmee je op avontuur kunt in de kelders van het museum: 15 tot 60 minuten, het is voorjaarsvakantie. Zeno en de Boogie WoogieDat duurde hem te lang. We struinen door het museum. We stuitten op een mooie kleine expositie Minimal Art, werken op papier. Zeno houdt wel van Sol LeWitt en Donald Judd. Hij is gefascineerd door een oranje vlak met een scheur er in. We gaan even langs Mondriaan en De Stijl en bewonderen een kast van Rietveld terwijl we fantaseren dat we die zelf gaan maken. We bekijken zelfs keramiek en glaswerk. Maar het hoogtepunt vandaag is de tentoonstelling Ingewikkelde beelden. Over installaties.

Een tip voor ieder museumbezoek met kinderen: geef ze een camera. Het helpt. Ze gaan er veel beter van kijken. Zeno beweegt zich inmiddels als een volleerd fotograaf door de zalen. Geconcentreerd knielt en bukt hij en zoekt een spannend perspectief. Installaties fotograferen valt niet mee. “Mam! Een zeeslak!” en hij zoomt in op een paarse buttplug in de installatie van Mark Dion. Ik help hem niet uit de droom en kinderen hoeven ook niet alles te weten. Hij heeft wel gelijk. De plastic speeltjes op sterk water van deze kunstenaar doen in deze context denken aan kleurrijke onderwaterwezens.

Educatie staat hoog in het vaandel van het Gemeentemuseum. Benno Tempel is trots op zijn museum en beseft dat jong geleerd oud gedaan is. Niks linkse hobby, kunst is voor iedereen. Ook deze expositie voorziet daar in. Behalve al het moois dat we zien worden we ook goed geïnformeerd: teksten op de muur vertellen ons wat het verschil is tussen een sculptuur en een installatie, dat die soms speciaal voor de ruimte worden gemaakt en ook nog dat musea tegenwoordig goed moeten nadenken hoe ze dingen moeten bewaren. Een horde pubers met potlood in de hand doet een speurtocht en leert al doende.

Fred Sandback - foto: Zeno
Fred Sandback – foto: Zeno

Wij leggen het allemaal even naast ons neer, lezen weinig maar kijken veel. Terwijl een mevrouw een smalend geluid maakt bij het werk van Sandback, zoekt Zeno een manier om de constructie van zwart draad goed voor zijn lens te krijgen. Dat is heel lastig. “Het lijkt heel makkelijk mam, maar dit beeld is heel ingewikkeld!”. Hij snapt het.

Ingewikkelde beelden,  met werk van oa JCJ van der Heyden, Mark Dion, David Jablonowski, Karla Black en Fred Sandback. Gemeentemuseum Den Haag, t/m 22 juni

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.