‘Boem!’ Box

garage1
Pressurizing – Zoro Feigl (2010)

Ik schrik me rot! Terwijl ik voorover gebogen het kleine zenuwachtig bewegende wandelstokje op de korte bewegende cilinder van Stokvogel van Peter Zegveld bekijk, knalt de Box van dezelfde kunstenaar achter mij. Geschrokken loop ik paar passen achteruit en bots bijna tegen Pressurizing van Zoro Feigl aan. Tsjonge, wat een hectiek bij Perpetuum Mobile in Garage Rotterdam.

garage6 De installaties van Peter Zegveld werken hier beter dan bij de tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen vorig jaar. Misschien komt dat omdat de ruimte hier kleiner is en de installaties dichter op elkaar staan. Er ontstaat een soort interactie en hectiek die mij wel bevalt. Zoro Feigl heeft voor twee schijnbaar eenvoudige maar effectieve kunstwerken gezorgd. Met name Pressurizing doet het heel goed.  Het ene moment hangt het nog slap aan zijn touwtjes, maar dan pompt het zich vol met lucht en neemt het twee keer zoveel plek in. De aan elkaar verbonden rode brandweerslangen slingeren zich dan wild door de lucht. De kern van het bouwwerk van Tim Hoefnagels bestaat uit een draaiende cilinder met daarin een in tegengestelde richting draaiend wiel. Een detail van een reusachtig uurwerk. Daaromheen heeft Hoefnagels een behuizing van ijzer en hout in elkaar getimmerd en gelast. Goed werk! Peter Zegveld heeft op het laatste moment zijn Voet toegevoegd. Reusachtig en uit stukjes hout samengesteld met een zacht ritselende broekspijp erop. De twee toverlantaarn-achtige installaties  Bus en Spook 2000 van Zegveld zorgen voor  een mooi dromerig contrast met de kinetische kakofonie van de andere kunstwerken. ‘Boem!’ daar gaat de Box weer.

Perpetuum Mobile t/m 13 april in Garage Rotterdam. Op Art Rotterdam is Garage Rotterdam aanwezig in de fietsenstalling (!) met werk van Jonas Wijtenburg en Zoro Feigl. Op vrijdag 7 februari is er een speciale editie van Klein Onderhoud en 8 en 9 februari zijn er rondleidingen in Garage Rotterdam. Kijk voor meer info in hun agenda.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.