Think Your Think

Ronald Noorman - Zonder titel - 2011 - gouache op papier - foto: Galerie Nouvelles Images
Ronald Noorman – Zonder titel – 2011 – gouache op papier – foto: Galerie Nouvelles Images

Ik hou meer van tekeningen dan van schilderijen. Ik vind tekeningen altijd iets kwetsbaars hebben. Dat komt door het materiaal , maar ook doordat een tekening naar mijn gevoel het dichtst staat bij wat een kunstenaar er in een eerste ingeving of opwelling uit gooit. Ik ben ook altijd nieuwsgierig naar de ondertekeningen van schilderijen. Het eerste idee, gevoel of emotie zijn dan verstopt, verborgen onder lagen verf.

In Galerie Nouvelles Images is nog even een tentoonstelling te zien van Ronald Noorman. Hij tekent , meestal op klein formaat, met houtskool, krijt, gouache en pastel op papier. Veel zwart, teer of heftig, transparant maar soms ook ongelooflijk duister met opengelaten stukken die licht brengen. Een enkele toets in kleur.  Abstract , al duikt hier Ronald Noorman - Zonder Titel - 2013 - Houtskool en pastel op papier - foto: Nouvelles Imagesen daar figuratief werk op. Ik zie mooie composities, werk opgebouwd uit fragiele lijnen, maar ook dikke krassen, ritmisch en met kracht aangebracht. Terwijl het ene werk voorzichtig en bedachtzaam lijkt te zijn gemaakt, lijkt een ander een explosie van emoties. Goed en sterk werk. En alles is “Zonder titel”. Dat is goed voor je eigen fantasie. Ik zie landschappen, een huis, vreemde vormen die mijn hoofd probeert te “herkennen”,  terwijl ik weet dat dat helemaal niet hoeft. Liever niet zelfs. Het duurt soms even voordat je je hoofd leeg kunt maken en gewoon gaat “zien” en betoverd wordt door dat  waar je naar kijkt.

Maar de tentoonstelling heeft wél een titel: Think your Think (Lee Perry). Het is een regel uit een nummer van deze reggae artiest (voluit Lee Scratch Perry). Ik zoek het nummer op en terwijl ik luister naar Having a Party bekijk ik het werk van Noorman op zijn website.

“Drink your drink/Wink your wink/And think your think”

“Drink your drink/Wink your wink/And think your think” hoor ik door de koptelefoon op mijn hoofd. Ik weet niet of hij naar dit nummer luisterde tijdens het werken, ik stel het mij voor, veel kunstenaars hebben keihard muziek op staan als ze bezig zijn. Dit is leuk, want ineens zie ik muziek in zijn werk. Ik ben blij dat ik nog op tijd was om deze tentoonstelling te zien. Ga als je kunt nog even kijken, en probeer te zien zonder te luisteren naar je hoofd. En zet daarna thuis dat nummer nog even op terwijl je zijn werk bekijkt. Daar word je vrolijk van.

Ronald Noorman, Think your Think, Galerie Nouvelles Images, tot 22 januari

Behalve werk van Ronald Noorman zijn er tegelijkertijd nog twee exposities in Nouvelles Images te zien: een grote expo van Gijs Assmann, en een kleinere van Marnix Goossens. Alle drie tot 22 januari en meer dan de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.