EX-MÊKH zegt: Fuck Focus

Ontweten - Ellen Rodenberg
Ontweten – Ellen Rodenberg

EX-MÊKH zegt: Fuck Focus? Nieuwsgierig gemaakt door de website van BuroRotterdam ga ik op een kille zaterdagavond naar Keileweg 26. Het Marconiplein is een gele vlek in het natriumlicht aan de voet van drie duisterende reuzen met hun kleine broertje. De laatste consumenten verlaten de Praxis en Kentucky Fried Chicken in hun knorrende beesten. Welkom in Rotterdam.

De plek is fantastisch: een verlaten industrieel kantoorgebouw aan de rand van de haven met naambordjes als Kunst & Complex en BuroRotterdam. EX-MÊKH blijkt een samenwerking van drie kunstenaars: Maarten  Schepers, Ellen Rodenberg, en Kees Koomen. De H doet niet meer mee, en dat verklaart meteen de EX.

Zij werken elke zaterdagochtend op het Malieveld in Den Haag. Vluchtig, speels werk, zoals je dat in Afrika aantreft. Gemaakt van afvalhout, pakpapier of polystyreen en zelfs bospeen. Dat werk is nu in BuroRotterdam te zien.

Een min of meer toevallige vorm, zoals de poten van een dode spin

Ellen Rodenberg toont onder veel meer een constructie van “balsahout, schaaflatten, tape, touw en raffia”. Een min of meer toevallige vorm, zoals de poten van een dode spin een willekeurig staketsel vormen. Zij heeft hiermee op verschillende manieren geëxperimenteerd, bijvoorbeeld door de constructie als een onwillig dier achter zich aan te slepen, of in het water te gooien. Kijken wat er dan gebeurt.

Even terloops tonen de tekeningen, gouaches en schilderijen van Kees Koomen. Fuck Focus of Janus ziet er geïmproviseerd uit. The Diaries, een keuze uit dagelijks werk, maken alleen een georganiseerde indruk omdat ze keurig in het gelid gepresenteerd worden.

Behoorlijk anders is het werk van Maarten Schepers. Wel goedkoop materiaal, zoals ballonnen en plastic buizen of bospeen, maar bedachtzamer samengesteld. Geëtaleerd toevallig.

Nadat ik mij met veel genoegen de focus had laten ontnemen door deze bijzondere tentoonstelling stond ik weer buiten, te huiveren op een verlaten haventerrein. Nu was het donker, en ik dacht aan Lucebert:

overal zanikt bagger
zwachtelend rond de reuzenlaarzen
waarin ik mijn tijd beklim haast verzadigd ja
maar het is nog steeds de mij bemestende tijd
mijn voertuig vore en trog

Dit hier, deze tentoonstelling, is de mij bemestende stad. Dank jullie wel Maarten, Ellen en Kees. Ik ga jullie nog eens bezoeken op het Malieveld.

Fuck Focus is nog tot en met 26 januari aanstaande te zien op vrijdag en in het weekend. Zie de website van BuroRotterdam voor meer informatie.

Eén reactie op “EX-MÊKH zegt: Fuck Focus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.