Dan Graham

Graham Pavilion - 2005 - stainless steel frame, 2 way mirror glass - photo Henk Geraedts - collection De Pont
Graham Pavilion – 2005 – foto Henk Geraedts – collectie De Pont

In februari opent in Museum De Pont in Tilburg een expositie over Dan Graham met de titel  Models and beyond. Museum De Pont heeft een paviljoen in haar collectie en voor deze tentoonstelling heeft het museum de kunstenaar gevraagd een nieuw, ambitieus paviljoen te ontwerpen. Samen met een ruime selectie van architectuurmodellen, foto’s en videowerken wordt een indrukwekkend beeld van het veelzijdige oeuvre van deze kunstenaar geschetst.

Graham  is vooral bekend door zijn ‘paviljoens’: kleine glazen constructies, gemaakt van transparant of spiegelglas dat ook gebruikt wordt voor gebouwen en waardoor een gebouw zo mooi zijn omgeving reflecteert.  Dat spiegelende glas reflecteert niet alleen zijn omgeving, het verbergt ook wat zich binnen in het gebouw afspeelt. De beschouwer is dus eigenlijk een voyeur.

Two Adjacent Pavilions - foto door Cary Markerink,  Kröller-Müller Museum
Two Adjacent Pavilions – foto door Cary Markerink, Kröller-Müller Museum

In Kröller Müller staan twee glazen blokken van donker spiegelend glas links voor de ingang van het museum. Ze spiegelen de omgeving waarin je staat.  De paviljoens zijn op kleine afstand van elkaar geplaatst, aan de buitenste zijden zit een deurtje. In het huisje zie je jezelf gereflecteerd door de spiegelwanden, onzichtbaar voor de buitenwereld. Totdat de zon gaat schijnen: één van de huisjes heeft een transparant dak, met als gevolg dat je bespied kunt worden, zonder dat je dat zelf weet. Een fascinerend spel van kijken en bekeken worden.

Dan Graham - Pavilion III for Joop - Caldic Collectie
Dan Graham – Pavilion III for Joop – Caldic Collectie

Een andere ervaring krijg je in het paviljoen dat Graham maakte in opdracht van Joop van Caldenborgh. Het paviljoen in de Caldic Collectie is van transparant glas en gaat mooi op in zijn omgeving, Je kunt er in, maar wordt tegengehouden door glazen wanden op onverwachte plaatsen. Transparante barrières die je in je beweging hinderen, je manipuleren.

Binnen en buiten, ik en de ander, plaats en ruimte, reflectie en spiegeling. Het spel dat Dan Graham met  zijn publiek speelt is fascinerend. We zijn nieuwsgierig naar het nieuwe paviljoen dat we straks in De Pont zullen gaan zien. Wanneer je het werk van Graham eenmaal ervaren hebt, smaakt dat naar meer.

Dan Graham, Models and Beyond, Museum De Pont, 1 februari – 25 mei

Eén reactie op “Dan Graham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.