Meester en leerlingen

hans3

Hans Andringa kennen we toch voornamelijk van zijn grafisch werk, maar in de galerie van het World Trade Center in Rotterdam opende afgelopen zondag een expositie van zijn schilderijen. Hans Andringa gaf 27 jaar les in grafiek aan de Willem de Kooning Academie en voor deze expositie nodigde hij een aantal oud-leerlingen uit om werk op papier tentoon te stellen. Groot defilé der beeldenaars levert een interessante confrontatie op tussen de meester en zijn leerlingen. Confrontatie is waarschijnlijk niet het goede woord. Daar leent het werk van Andringa zich niet voor en daarvoor is veel van het werk van zijn voormalige pupillen ook te eigenzinnig.

hans4Een vlak spaarzaam en secuur ingevuld met kleine realistische afbeeldingen, in dit geval hoog gehakte damesmuiltjes. Kleur en compositie zijn mooi in balans. Dit kenmerkt het werk van Hans Andringa. Er gaat vaak een rust vanuit die vanachter de oostelijke horizon lijkt te komen. In de grote ronde hoofdruimte van de WTC Art Gallery komt het werk goed tot zijn recht. Het lichtniveau zou wel iets omhoog kunnen, maar plaats genoeg om naar achteren te lopen en de kunstwerken van enige afstand te bekijken. Hoewel het tijdens de opening wel even laveren is tussen de dames en heren met een glas wijn in hun hand, maar dat hoort erbij. Bij een opening komt men niet alleen voor de kunst, ook voor elkaar.

De WTC Art Gallery heeft tegenwoordig een directe ingang vanaf de straatkant, de Meent. Vroeger moest je eerst de grote kille hal van het WTC doorkruisen. Nu sta je direct vanaf de straat tussen de kunstwerken. Veel fijner.  Aan de wanden in de voorruimte en de gang, die naar de zaal leidt, hangt het werk van de kunstenaars die bij Hans Andringa in de leer zijn geweest. Deze verzameling laat zich moeilijk samenvatten. Het is allemaal werk op papier maar zo divers en origineel dat een omschrijving moeilijk te geven is. Zien we de hand van de meester terug in het werk van zijn leerlingen? Nee, maar dat is ook niet nodig. Wat we zien zijn kunstenaars die op geheel eigen wijze vorm geven aan hun verbeelding. Dat moeten ze toch van iemand geleerd hebben.

Groot defilé der beeldenaars t/m 20 januari in WTC Art Gallery

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.