Books & Art

Walgenbach Arts & Books
Hans Walgenbach laat het nieuwe kunstenaarsboek Jorinde van Ellen Korth zien

De Maastunnel uit, rechtsaf en je staat in Charlois. Rotterdamse probleemwijk, welnee een karakteristiek stuk Rotterdam-Zuid met een uitstekende galerie en een mooie kunstboekenwinkel. Galerie Hommes kenden we al en zaterdagmiddag stapten we op de fiets voor een kennismaking met Walgenbach Books & Art.

Walgenbach Books & ArtOp de expositie van de Ramfoundation werd onze aandacht getrokken door een tafel met prachtige boeken. Ze kwamen uit de boekenwinkel van Hans Walgenbach. Books & Art specialiseert zich in kunst- en kunstenaarsboeken, fotografie en beeldende kunst. In de winkel in de Gouwstraat staat een wand met monografieën en kunstenaarsboeken. Een aantal bijzondere exemplaren staan apart tentoongesteld zoals een oude catalogus van de Nul-beweging, een aantal exemplaren van Barbarber het kunsttijdschrift uit begin jaren zestig van de vorige eeuw van Bernlef en K. Schippers, een catalogus van een expositie van Keith Haring in Rotterdam. Het is een prachtige verzameling uit het heden en verleden.

Hans Walgenbach was directeur van het Schielandhuis in Rotterdam en besloot na zijn pensionering zijn verzameling kunstboeken uit te dunnen en een gedeelte te verkopen. Dat resulteerde in Walgenbach Books & Art. ‘Ik hoef er niet aan te verdienen, maar ik wil wel quitte spelen, en dat kan. Charlois is een goedkope en leuke plek. Ik moet het toch niet van voorbijgangers hebben. Het meeste van mijn handel speelt zich af op het internet.’ Hij laat me het nieuwe kunstenaarsboek van Ellen Korth zien. Jorinde is een schitterend, verpakt in een pastelblauw doosje en met een prachtige stofomslag van bedrukt boekbindersgaas. Het is verschenen in een oplage van honderd gesigneerde exemplaren. Hans klapt een van de foto’s in het boek uit en we zien een grote afbeelding van een vrouw met kind. Je vindt veel van dit soort prachtige uitgaves in deze winkel.

‘Kunstenaarsboeken zijn boeken waar een idee achter zit en autonoom zijn, op zichzelf staan. Dat is in vormgeving, met illustraties, bijzondere typologie, foto’s, een echt kunstwerk. De boeken die ik inkoop hebben voor mij iets unieks. Soms zijn ze niet eens zoveel waard, maar dat doet er voor mij niet toe. Ik vind ze bijzonder.” Tussen de nieuwe boeken staat het kunstverleden. Voorzichtig kijk ik in de catalogus van een expositie van Vernon Fisher en Keith Haring bij Galerie Delta van Hans Sonnenberg in Rotterdam. Hij is uit begin jaren tachtig. Toen waren het twee onbekende kunstenaars. Wat zou er van die Vernon Fisher geworden zijn? Ernaast ligt de catalogus van de eerste popart-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam. Wat een snoeptrommel is deze winkel!

Er valt veel te zien, te ontdekken, en eventueel te kopen bij Walgenbach Books & Art. Overigens, zijn het niet alleen de boeken waarvoor je in de Gouwstraat 15, Rotterdam-Charlois moet zijn. Er vinden ook regelmatig exposities en presentaties plaats. Hou de website in de gaten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.