Wonderschone Wonderkamers

Gemeentemuseum Den Haag
Miniatuurmuseum met de collectie van Ria en Lex Daniëls

Vandaag gaat Wonderkamers in het Gemeentemuseum in Den Haag open voor het publiek. Directeur Benno Tempel was vrijdag in zijn toespraak tijdens de perspreview duidelijk over de doelstelling: Het Gemeentemuseum Den Haag is het mooiste en beste museum van Nederland en de Rembrandts van de toekomst, die zijn museum bezoeken, verdienen het beste kunstonderricht dat je ze kunt bieden. De vernieuwde interactieve Wonderkamers zijn voor de Piet Mondriaans-in-de-dop een speelse manier om kennis te maken met kunst en met de collectie van het Gemeentemuseum. Maar ook de minder ambitieuze bezoeker kan er heel veel plezier beleven en veel leren.

ww2
Benno Tempel

Het Gemeentemuseum Den Haag had al een groot gedeelte ingeruimd voor de jeugd, maar de oude Wonderkamers zijn vernieuwd en verbouwd volgens een plan van tentoonstellingsontwerpbureau Kossman.dejong. Het nieuwe ontwerp is zowel visueel heel aantrekkelijk, als slim in zijn benadering van de jeugd door middel van een interactief spel. De kern van de Wonderkamers, het Magisch Midden,  bestaat uit de verzameling minikunstwerken uit de collectie van galeriehouders Ria en Lex Daniëls. Zij hebben 1000 kunstwerkjes in bruikleen gegeven. Het betreft miniatuurwerken van beroemde kunstenaars als Sol LeWitt, Andy Warhol, Damien Hirst, Co westerik en Jan Wolkers. Die verzameling is ondergebracht in gestapelde kijkdozen. Elke kijkdoos vertegenwoordigt een kleine museumzaal. Daar omheen bevinden zich de dertien Wonderkamers met elk een thema en waar een interactief spel gespeeld kan worden. Met zijn tweeën deel je een tablet en ga je op pad om punten te verzamelen. Met die punten ga je uiteindelijk in het miniatuurmuseum een zaal inrichten met objecten uit de collectie van het Gemeentemuseum die je kan vinden in Het Depot.

ww19
De gup op sterk water van Damien Hirst

Het is leuk, speels en niet makkelijk. Dat merkten we toen we de boogiewoogie dansten met Piet Mondriaan. Bij elke misstap verscheen een grote verfklodder terwijl het de bedoeling is al dansend een neo plastisch kunstwerk van Mondriaan te creëren. Zo heeft elke kamer een nieuwe uitdagende opdracht: Een gebouw in de stijl van Berlage bouwen, kleding uitzoeken en ze showen op de catwalk, tafeldekken met antiek bestek. De tablet helpt je en stuurt je naar een Wonderkamer waar je op dat moment terecht kan, wanneer een andere kamer bezet is. Het is een creatief spel en ideaal voor gezinnen, vaders en dochters, moeders en zonen, grootvaders en kleinzonen. De techniek wijst de weg en aan het eind van het spel zie je wat je waard bent als curator. De foto’s die tijdens het spel van je worden gemaakt, krijg je op je emailadres toegestuurd. Het Gemeentemuseum doet er alles aan om het museumbezoek een belevenis te maken.

Anderhalf jaar is het Gemeentemuseum met de verbouwing bezig geweest het resultaat is prachtig. Het ziet er schitterend uit en het interactieve gedeelte werkt redelijk vlekkeloos. Door het lage lichtniveau gaat het scannen van de QR-codes soms wat lastig. Alles staat of valt met de goede werking van het draadloze wifi-systeem waarmee de tablets zijn verbonden. Dat lijkt kwetsbaar maar ons werd verzekerd dat alles uitgebreid is getest. Talloze klassen Haagse schoolkinderen hebben het spel al beproefd dus we moeten er van uitgaan dat het systeem grote groepen bezoekers aankan.

Tijdens de perspreview van afgelopen vrijdag beleefden wij enorm veel plezier in de Wonderkamers van Benno. Niet alleen het spel maar ook de miniatuurcollectie is een genot om te bezichtigen. De kijkdozen die buiten het zichtbereik van de begane grond zijn, kunnen via verrekijkers vanaf de galerij bij het Depot bekeken worden. De homo ludens in ons wist van geen ophouden en we moesten erop gewezen worden dat de perspreview over was en dat het tijd was om te gaan lunchen. Er zat niets anders op, maar we komen terug met onze kidskunstkenners Sem en Zeno. Dan zullen we eens zien wie de beste curator is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.