Venster op de wereld

JCJ1
JCJ Vanderheyden – Airscape with Yellow, 1991

Vorig jaar februari overleed beeldend kunstenaar JCJ Vanderheyden. Galerie Nouvelles Images brengt een eerbetoon aan de veelzijdige kunstenaar met uiteraard veel werk van zijn hand, maar ook kunst afkomstig van de vriendenkring van JCJ Vanderheyden.

Blauw en wit. Voor het wit, gebroken, is slechts een smalle rand aan de onderkant gereserveerd. De rest van het schilderij wordt in beslag genomen door hemelsblauw. Het schilderij Horizon in Boog, dat de vorm heeft van een cirkelsegment, hangt in de etalage van galerie Nouvelles Images in Den Haag. Het geeft de kern weer van veel van het werk van JCJ Vanderheyden: De blik door het vliegtuigvenster. Hier is het teruggebracht tot de essentie: de blauwe lucht met daaronder het wit van het wolkendek of de aardbol. Het is een beeld dat telkens in zijn werk terugkomt. Soms aangevuld met een streep geel, de binnenkant van het vensterraam waar het licht van de zon in weerkaatst. Natuurlijk hangt er ook werk dat vanuit een andere inspiratiebron is gemaakt. Het schaakbord is er zo een.

Nouvelles Images heeft het werk van JCJ Vanderheyden aangevuld met kunst afkomstig uit zijn kring kunstenaarsvrienden. Het is een mooie en flinke lijst: LJAD Creyghton, Leon Adriaans, Auke de Vries, Jan Roeland, Hamis el Kanbouhi, Tamar Frank, Ton Boelhouwer, Ludmilla Danon, Cor van Dijk, Pieter Laurens Mol, Marjolijn van den Assem, Guus Koenraads, Hans van Hoek, Jasper de Beijer, Lucassen, Norbert Schwontkowski, Joris Geurts, Ronald de Bloeme, Melissa Gordon. Zo krijgt de expositie de trekken van een groepstentoonstelling, maar dat is het toch niet. De grote zaal is in zijn geheel gevuld met werk van JCJ Vanderheyden, maar zijn kunst is ook door de rest van expo heen gevlochten. Zo zie je goed hoe het zich verhoudt tot het andere werk, zoals het prachtige vijfluik uit de serie Saale-Revier van Marjolijn van den Assem, de schilderijen met takken, bloemen (tulpen) en planten van Jan Roeland of de compositie van gedeeltelijk beschilderd metaal uit Auke de Vries (Zonder titel, 1992). Tussendoor herken je de meesterlijke hand van JCJ Vanderheyden.

JCJ Vanderheyden op ARTtube – JCJ Vanderheyden op AVRO Kunstuur

Hommage aan JCJ Vanderheyden t/m 27 november in galerie Nouvelles Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.