De Bruid van Marcel Duchamp

HofreisMarcel Duchamp blijft een van de meest raadselachtige kunstenaars. Schrijver K. Schippers is sterk beïnvloed door de dadaïst en in zijn boek De Bruid van Marcel Duchamp volgt hij Duchamps spoor met als rode draad het grote glas en probeert erachter te komen wie de bruid was die telkens terugkomt in het werk van Duchamp.  Blikvangen las het boek en volgde Schippers tocht in het spoor van de mysterieuze kunstenaar.

Van de tentoonstelling Kunstenaar ~ Knutselaar over Marcel Duchamp in Museum Boijmans van Beuningen hielden we een lichte Duchamp-tic over. Met een stukje op ons blog hadden we het nog lang niet van ons afgeschreven merkten we. Wie is die Duchamp toch die ons kijken en denken zo sterk beïnvloed heeft? Na het bekijken van de tentoonstelling in het Prentenkabinet van Boijmans blijven de vragen zich opstapelen. Hoe kwam hij ertoe om van een fietswiel en een krukje een kunstwerk te maken? Of juist geen kunstwerk. Zijn oudere broers hadden een sterke invloed op hem, maar waar bestond die invloed uit? Waarom vond hij zo’n weerklank in New York. Stond de nieuwe wereld wél open voor zijn revolutionaire gedachtegoed? En zo kunnen wel even doorgaan. Voordat we beginnen aan een vuistdikke biografie lezen we het boek van K.Schippers De Bruid van Duchamp. K. Schippers (Pseudoniem voor Gerard Stigter) is een van de oprichters van het literaire kunstblad Barbarber waarvan de inhoud een sterk door de kunst van Duchamp beïnvloed was. K. Schippers introduceerde het readymade gedicht: poëzie die bestaat uit bestaande teksten.

marcel-duchamp-le-grand-verre
Le grand verre
Etant_donnes
Étant donnés

In de De bruid van Duchamp volgt K. Schippers het zigzagspoor van Franse antikunstenaar. Van Normandië, Parijs, München naar New York, Buenos Aires en vice versa. Dat het raadsel Duchamp zich niet laat oplossen staat aan het begin van het boek al vast, maar dat neemt niet weg dat Schippers een fascinerende speurtocht onderneemt. Hij weeft het verhaal van zijn eigen ontmoetingen en ervaringen met mensen die Duchamp gekend hebben door de levensgeschiedenis van Duchamp en probeert op die manier een aantal witte plekken in het leven van de grote kunstenaar in te vullen. Soms lijkt het enigma alleen maar groter te worden. Aan De Bruid ontkleed door haar vrijgezellen, zelfs, zoals het grote glas eigenlijk heet, heeft Duchamp een groot deel van zijn leven gewerkt. Wie is die bruid en hoe is dit werk ontstaan? Schippers duikt ver in het verleden van Duchamp en denkt het raadsel te kunnen ontsluieren in zijn jeugd. Prachtig boek over een man van wie de denkwereld zo eigenzinnig is dat het moeite kost om er zelfs maar bij in de buurt te komen. Sommige feiten weet je, maar blijven verbazen. Zoals het laatste grote werk Étant donnés, waaraan hij twintig jaar lang in het diepste geheim in New York tot aan zijn dood werkte. De kunstwereld was verbijsterd toen men na zijn dood het werk ontdekte. Het was te groot om het te vervoeren, maar Duchamp had een handleiding geschreven om het kunstwerk te demonteren en het daarna weer in elkaar te zetten. Mooi boek over een verbluffend orgineel kunstenaar.

Video op ARTtube over de tentoonstelling Marcel Duchamp, kunstenaar ~ knutselaar in Museum Boijmans van Beuningen.

De Bruid van Marcel Duchamp, K. Schippers – isbn 9789021437798 Te koop bij de betere boekhandel.

Eén reactie op “De Bruid van Marcel Duchamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.