Shoppen met een Kidskunstkenner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Werk van Hans van Bentem (foto Sem Keizer)

Zaterdagmiddag in Rotterdam. File op de Westblaak en de Karel Doormanstraat. Skaters  storten zich op vier wieltjes met doodsverachting de diepte in. Het winkelend publiek haast zich van koopgoot naar prijsvechter met de patatkraam van Bram Ladage als rustpunt. Wij, kidskunstkenner Sem (10) en ik, stappen The House of ABABA binnen, de kunstwinkel van 010. Kunst aan de muur met een prijskaartje.

Je hebt geen waakhond nodig met een Simon Schrikker aan de muur. De enorme lobbes staart ons kwijlerig aan. Deze winkel is veilig. Het is een van de vele kunstwerken die in winkelruimte aan de Witte de Withstraat hangen. The House of ABABA is lekker vol met kunst op rekken aan de muur of ‘gedisplayed’ op sokkels. Aan de kunstwerken bungelen de prijskaartjes brutaal en uitnodigend. ‘Wat kost zo’n werk van Ruwedata eigenlijk? Mmmm, valt mee.’ We zien nogal wat bekende namen. ‘Dat is ook om klanten te lokken, maar we verkopen wel degelijk werk van jonge onbekendere kunstenaars. En daar willen we in de toekomst meer werk van in de winkel hebben. Natuurlijk zijn we ook bezig met een webshop.’ Sophie Bargmann managed The House of ABABA voor de organisatie Mothership en is vol plannen. De kunstwinkel past perfect in het concept van kunstproducent Mothership: Kunst dichter bij de mensen brengen. Veel laagdrempeliger dan ABABA kan het niet worden.

Sem trekt aan mijn arm. Hij heeft iets gezien dat hij wel op zijn kamer wil hebben. Hij duwt me richting twee werken van Hans van Bentem, twee keramieken fantasiefiguren. ‘Die rechter is koel.’ Ik buig mij voorover om op het prijskaartje te kijken. Mmmm …

The House of ABABA – Witte de Withstraat 7a, Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.