Presenting the Vincent

GEM
Wilhelm Sasnal – Venus en zon

 

In het najaar van 2014 zal de The Vincent Award voor het eerst uitgereikt worden in GEM in Den Haag. GEM toont in de tentoonstelling Presenting the Vincent het werk van eerdere winnaars van de prijs. Het is een gevarieerd gezelschap dat vanuit verschillende disciplines van de kunst tot ons komt.

Van Pawel Althamer tot Wilhelm Sasnal, je moet het ze nageven de jury die de afgelopen keren de tweejaarlijkse The Vincent Award toekende heeft geen saaie smaak. De ongrijpbaarheid van Wilhelm Sasnal, die per schilderij van stijl lijkt te wisselen; Pawel Althamer die op deze tentoonstelling vertegenwoordigd is met de prachtige geëngageerde video-installatie The Dancers en een kitscherig beeld, de barokke kunst van Neo Rauch, de Litouwer Deimantus Narkevičius, hier met een film over de bouw van een energiecentrale in de stad Elektrėnaihet, het zijn keuzes die van lef getuigen en een brede Europese blik. Wij waren zeer gegrepen door de installatie van de Finse kunstenaar Eija-Liisa Ahtila. Haar kunstwerk The Present bestaat uit vijf verschillende films die op vijf verschillende schermen te zien zijn. Ahtila interviewde vrouwen over een psychisch labiele periode in hun leven. Hier koos ze uiteindelijk vijf verhalen uit die in deze installatie met televisieschermen wordt vertoond. In elke film is er een emotionele uitbarsting gevolgd door rust en herstel. De films besluiten met de regel: ‘Give yourself a present, forgive yourself.’ Dat klinkt misschien suf, maar is het niet. Elke film is anders, genuanceerd en Ahtila vermijdt clichés in haar beelden. Het is sterk, ontroerend, hoopvol.

De tentoonstelling geeft een mooi overzicht van de winnaars van The Vincent Award van de afgelopen jaren. Het maakt ook nieuwsgierig wie de prijs, € 50.000, volgend jaar in ontvangst mag nemen.

Presenting the Vincent t/m 19 januari in GEM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.