Op het schavot

Den Haag
Sam Durant – Scaffold (in opbouw)

Den Haag krijgt een schavot. Aanstaande zondag wordt het in gebruik genomen. Wees gerust, er wordt niemand geëxecuteerd. Hier niet, maar er zijn nog steeds landen waar een rechter de doodstraf kan opleggen aan een veroordeelde. Een kunstprotest!

Scaffold van de Amerikaanse kunstenaar Sam Durant bestaat uit op elkaar gestapelde houten schavotten. Het is een samenvoeging van schavotten en galgen zoals die gebruikt werden in de Verenigde Staten. De oudste is het schavot waarop John Brown in 1859 werd terechtgesteld, de laatste is de galg uit 2006 waarmee Sadam Hussein ter dood werd gebracht. Het is een macaber kunstwerk met een duidelijke boodschap: met deze instrumenten van de dood mensen te laten nadenken over de doodstraf.

Niet alleen in de Verenigde  Staten wordt1383170_10151724582429632_1518067103_n met logoenige regelmaat de ultieme straf voltrokken: 58 landen brachten in 2012 mensen ter dood na een gerechtelijk vonnis. Den Haag heeft in het verleden ook de nodige executies gekend: Johan van Oldenbarneveldt en Johan en Cornelis de Witt zijn bekende voorbeelden. Inmiddels profileert Den Haag zich als ‘stad van vrede en recht’. Dan is hier een protest tegen de doodstraf zeker op zijn plaats. Aanstaande zondag 20 oktober opent Eduard Nazarski, directeur Amnesty International Nederland, het kunstwerk Scaffold van Sam Durant. Scaffold zal het komende jaar gebruikt worden als plek voor een openbaar debat over doodstraf, democratie, nationale rechtspraak en internationaal strafrecht.

Scaffold staat aan de President Kennedylaan 5 tegenover het Museon. Op de opening staan theater en muziek op het programma. Sam Durant en Arno van Roosmalen verzorgen een inleiding, theatermaakster Marjolijn van Heemstra spreekt een monoloog over de doodstraf uit en Haagse bands brengen Murder Songs on the Scaffold. Zondag 20 oktober, het begint om 13:00 uur. Komt allen!

Scaffold is onderdeel van ‘See you in The Hague‘ van Stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.