Ook Duende

Emmerik-3

Voordat we de Kokoschka-tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen indoken, besloten we een cappuccino te drinken in de espressobar van het museum. We zaten  tegenover elkaar, slurpten wat aan onze cappuccino en vielen stil. Op de muren rondom was een prachtige muurschildering aangebracht; van Pam Emmerik en René Daniëls.

De muurschildering Ook Duende verwijst naar het Spaanse begrip ‘duende’, een geestachtige verschijning uit de Spaanse mythologie. Maar het betekent ook een verhoogde staat van bewustzijn. De Spaanse dichter Frederico García  Lorca zei over ‘duende’ dat het een kracht is en een worsteling, geen gedachte of een arbeid en in die zin staat het dicht bij de kunst. Pam Emmerik en René Daniels hebben dit mooi verbeeld. Ga zien die muurschildering! Neem er desnoods een espresso of cappuccino bij!

Ps: Toen we Pam Emmerik tegen kwamen en vroegen hoe lang die mooie muurschildering erop blijft zitten was het nuchtere antwoord: ‘Ach, zolang Sjarel Ex het mooi vindt.’

Eén reactie op “Ook Duende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.