Lang leve de bacterie

biodesign1
Allison Kudia -Groeipatronen van tabaksbladeren (2012)

Het is wetenschapsweekend, wij verbreden onze horizon. De tentoonstelling Biodesign in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam laat zien wat er gebeurt wanneer natuur, wetenschap en kunst hun krachten bundelen. Een utopisch beeld van zelfgroeiende steden en slakkenpoepfabrieken ontstaat. Schimmels, bacteriën, microben en andere micro-organismen gaan voor ons aan de slag!

Maar, we constateerden het al eerder, de natuur is niet lief. We kijken naar een oude zwart-wit film, jaren vijftig, waarin een man in een witte doktersjas de werking van vleesetende planten toont. Een vliegje is kansloos tussen de vernietigende kaken van een venusvliegenvanger (Dionaea muscipula). Door de dunne huid van de plant zien we de bewegingen van het vliegje na een tijdje ophouden. Hij geeft de strijd op en op maagsappen lijkende vloeistoffen zullen hem in enkele dagen verteren. Slechts een leeg omhulsel blijft achter. Arm vliegje, die wrede natuur.

Hoewel de film vertoond wordt, is dit niet wat de tentoonstelling Biodesign laat zien. Juist de natuur is onze nuttige vriend. Ecopods waarin de kweek van algen voor de productie van biobrandstof plaatsvindt en op verschillende plekken in een stad geïnstalleerd kunnen worden, een slakkenpoepfabriek waarin slakken gekleurd papier eten. Van de gekleurde slakkenpoep kan al een soort linoleum gemaakt worden. De biocouture schoen, gemaakt van biotextiel: Bacteriën die samen met gisten en andere micro-organismen zijn toegevoegd aan een oplossing van zoete groene thee. De ‘huid’ die dan ontstaat op het oppervlak van de thee kan gedroogd worden en als een lap stof worden verwerkt. Meubels maken van een soort deeg bestaande uit o.a. schimmels en micro-organismen. Laten rijzen op kamertemperatuur en de volgende dag, in plaats van brood bakt men een stoel. De Gen2 Seat ziet er goed uit; gemaakt van bacteriële cellulose vermengd met myceliumblokken. Het doel is om uiteindelijk tot een soort stof te komen die te vergelijken is met de schaal van schelpdieren. Bacteriën en microben, het zijn onze vrienden!

Het zijn maar een paar voorbeelden van de bijna zestig ideeën en toepassingen op het gebied van biodesign die curator William Myers bijeen heeft gebracht. Daarbij konden we ter plekke een paar proefjes uitvoeren. Gewapend met het geïsoleerde dna van een aardbei en een potje waarin bacteriën al druk bezig waren biotextiel voor ons te produceren verlieten we het NAI. Dit was erg leuk. Het hoeft niet altijd kunst te zijn.

Biodesign t/m 5 januari in Het Nieuwe Instituut (NAI), Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.