Dubbele blik – Sabine Hornig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na het zien van de installatie van Sabine Hornig blijft er even een waas op je netvlies kleven. Alsof je oog nog zoekt naar een laag achter het beeld dat je ziet maar het niet kan vinden. Toch stelt Double Transparency je blik op scherp.

Wij kunnen een lach niet onderdrukken. Net hadden we het gezeur gelezen over de zonnebloemen van Van Gogh die niet realistisch zouden zijn. Teveel zonnebloemen in een te kleine vaas. Het is wat! Hier zien we een vaas met bloemen met hetzelfde euvel. Verwijst Sabine Hornig naar Van Gogh? Misschien, maar dat is niet waar deze installatie over gaat. In deel 2 van de serie Sensory Spaces in Museum Boijmans van Beuningen heeft zij de Willem van der Vorm Galerij tot haar beschikking gekregen. Met twee extra wanden veranderde zij deze ruimte in een witte rechthoek. Deze achtergrond dient als projectiescherm voor de installatie. Die bestaat uit een eveneens rechthoekig houten staketsel bespannen met transparante, bedrukte stof. Afbeeldingen van een stedelijke omgeving, het rommelige decor van een stad, soms van een Hopperiaanse eenzaamheid. De beelden  wisselen elkaar af met vensters: een vaas met bloemen, een vrouw in een kamer. Overal vallen de beelden over elkaar heen. Het is lastig om te focussen, behalve bij de vensters, die zijn onverwacht helder, maar op andere plekken wil je blik naar de afbeelding erachter. Het bouwwerk is toegankelijk. Er zit een gang in met een portaal naar de binnenzijde. Hier en daar steken stukken bouwwerk de ruimte in. Als verlengde van de afbeeldingen, maar het geeft ook de indruk van een ruïne, de restanten van een beschaving. Steeds zien we maar beelden over een andere beelden heen glijden. Herinneringen die elkaar verdringen? De geschiedenis van een stad?

De eerste aflevering van Sensory Spaces van Oscar Tuazon maakte indruk door zijn strakke lijnenspel. Double Transparency is van een heel andere orde, dwingt tot een andere manier van observeren. De Willem van der Vorm Galerij vind je op de begane grond nog voor de kassa. Je kan zo naar binnenlopen en je observatievermogen op de proef stellen.

Sensory Spaces 2: Double Transparency van Sabine Hornig t/m 26 januari in Museum Boijmans van Beuningen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.