Dit is kunst

Showroom Mama
Horizon Birth grayish-blue, (2013)

Door het internet is de wereld kleiner en sneller geworden. Hierdoor is het gevoel van achter de ontwikkelingen aanlopen sterk toegenomen. Ergens op het internet is er die plek waar alles het eerste gedaan wordt. Wanneer je het gevonden hebt, ben je te laat. Iedereen is alweer ergens anders. Het gevoel het gemist te hebben. Wat? Ja wist je dat maar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De database

Hier kan je bij zijn. Jonas Lund maakt kunst die nieuw, modern en eigentijds is. Dat is zo. Bij Showroom Mama laat hij dertien kunstwerken zien die hij heeft gemaakt aan de hand van een computer algoritme. Jonas Lund heeft de eigenschappen van een reusachtige hoeveelheid kunstwerken aan de hand van een aantal parameters vastgelegd. Op de tentoonstelling is de uitgeprinte lijst als boekwerk te zien. Het is een indrukwekkende lijst van kunstwerken. Een computer selecteerde aan de hand van deze database een aantal eigenschappen waaraan een goed eigentijds kunstwerk moet voldoen. Van materiaal en afmetingen tot aan titel en prijs, alles. Lund ging hiermee aan de slag. Met behulp van zijn assistenten en in samenwerking met Gerben Willers, curator van Mama, ontstond de tentoonstelling The Fear Of Missing Out. Lund maakte de kunstwerken het liefst niet zelf, maar was wel heel duidelijk in zijn aanwijzingen waarmee zijn assistenten aan de slag konden. Het resultaat is sterk vervreemdend. De hand van de kunstenaar is aanwezig. Je weet dat hij zich heeft laten sturen door de database van een computer. Kan je buiten het concept nog wel iets vinden van de kunstwerken die hier hangen. Doet dat ertoe? Kan je, wanneer je de juiste parameters tot je beschikking hebt, altijd goede actuele kunst maken? We weten dat kunst een vraag stelt, maar hier zijn het er heel veel. Dit jaar rondde Jonas zijn studie op het Piet Zwart Institute af en nu al zo’n complex werk.

Een koelkast gevuld met gratis bier was onderdeel van de opening van The Fear Of Missing Out. We waren al enthousiast maar nu kon het niet meer stuk. Goede kunst en gratis bier. Het was gezellig bij Mama. Was je er niet bij?

The Fear Of Missing Out van Jonas Lund t/m 3 november bij Showroom Mama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.