Unheimisch

DC1Het is stil. Alleen het zachte geluid uit de luidsprekers zorgt voor een achtergrondruis. We buigen ons voorover, naar de foto. De gefotografeerde ruimte lijkt een betonnen bunker. Zwart en grijs geverfd. Een lage kast met daaraan vast een  tafel. Tamelijk groot. Je zou erop kunnen gaan liggen. Aan de muur twee stokken, niet helemaal recht. Halverwege zit er een s-bocht.  Ze zijn keurig in een standaard opgehangen. Naast de kast/tafel een rond gat van ongeveer zestig centimeter doorsnee waar een staaf uitsteekt. Een volgende foto laat het gat van dichtbij zien. Er verdwijnt een trap de diepte in. We zijn alleen.

Tijdens zijn lange wandelingen in de bossen in het grensgebied van Duitsland en Polen stuitte Charles van Otterdijk op twee bouwwerken. Bunkerachtige gebouwtjes met een raadselachtig interieur. Van Otterdijk trof in de gebouwtjes een aantal voorwerpen aan die hem verontrustten. Vervolgens werkte hij in het diepste geheim aan het achterhalen van de functie van deze twee locaties. De tentoonstelling Double Centre in Stroom laat het resultaat van dit onderzoek zien.

De sfeer is beklemmend, de muren grijs, de verlichting dc2spaarzaam. De tentoonstelling bestaat uit een aantal gereproduceerde voorwerpen van objecten die Van Otterdijk aantrof in de twee bunkers, aangevuld met door hem gemaakte foto’s en voorwerpen die in sfeer aansluiten. Wat we zien bewijst niets, maar suggereert alles. We zien opnamen van een bewakingscamera die in gebouw 1 op een USB-stick werden aangetroffen. Het zijn opnames van een pad in een bos. Het geluid op de stick is de ruis die we horen uit de luidsprekers, die ook weer kopieën zijn van de luidsprekers/sirenes op een van de locaties. Het zijn raadselachtige voorwerpen, zoals een bureautje met daaraan vast een soort zak en op de muur de al eerder genoemde gekromde stokken, en ze geven een ‘unheimische’ sfeer aan de expo. Werden hier mensen verhoord, gemarteld? Een merkwaardig voorwerp dat door het TNO ontwikkeld werd, waarschijnlijk voor de defensie-industrie, geeft een extra dimensie aan het geheel. Niet alleen daar, maar ook hier bij ons gebeuren er zaken die wij niet weten en niet begrijpen, maar waar we beter niet betrokken bij kunnen raken. Foto’s van een duister bos en nog meer foto’s van de twee bunkers. Een ruimte met een matras op de grond. Wat opvalt is dat alles gestileerd is, alsof de mannen in grijze pakken net het beeld uitgelopen zijn, elk moment kunnen zij terugkomen. We kijken om ons heen, we zijn nog steeds alleen.

Double Centre van Charles van Otterdijk is t/m 17 november te zien in Stroom Den Haag. Double Centre is onderdeel van het programma See you in The Hague, een veelzijdige vertelling over Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.