Marit Dik en Jakob de Jonge

Galerie Helder
Jakob de Jonge – Source (2013)

Een spannende combinatie: Marit Dik en Jakob de Jonge maken weliswaar allebei figuratief werk, maar het is van een totaal verschillende inhoud. Verstild, melancholiek werk naast een ‘recht in je gezicht’ politieke boodschap.

De eruptie is enorm. De bron onder het Pentagon spuit een donkere, afschuwelijke olie van zooi de lucht in. Een atoomwolk van het afval van de ellende die dit gebouw veroorzaakt heeft. Bommen, kapotte vliegtuigen, andere metalen restanten; ineens was de druk te groot en daar knalde het eruit. In een stralend blauwe hemel. Jakob de Jonge schilderde dit zeer gedetailleerd. Met het enorme perspectief en de grootte, 170cm x 240cm, in combinatie met de inhoud overweldigt Source je. Tegenover hangt Civilization. Ook al zo’n indrukwekkend en krachtig schilderij. Het is wel een geweldenaar die Jakob de Jonge.

De broodnodige rust vinden we terug in het mooie werk van Marit Dik. De diorama’s, die we al kennen van de korte expositie in De Witte Slagerij in Rotterdam, zijn hier aangevuld met enkele schilderijen. Haar werk heeft voor ons iets geheimzinnigs. De diorama’s zien eruit als filmstills. Wat is hieraan vooraf gegaan? De schilderijen hebben een andere sfeer. Ze zijn groot maar blijven intiem. Het schilderij Just waiting for my chance to come, waarvoor haar dochter model stond, ontroert ons. De volledige ontspanning die hier vanuit gaat is een mooi tegenwicht voor de schilderijen van Jakob de Jonge. Hij drukt ons met onze neus op de realiteit en dankzij Marit Dik weten we: er is nog hoop.

De tentoonstelling The Ideal World met werk van Marit Dik en Jakob de Jonge is tot en met 13 oktober te zien bij Galerie Helder in Den Haag. Galerie Helder is ook te vinden op de kunstbeurs Art The Hague die woensdag 2 oktober van start gaat en t/m zondag 6 oktober duurt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.