Help, de Onderzeebootloods is dicht!

OnderzeebootloodsSjarel Ex was gisteren een van de laatsten die de Onderzeebootloods verliet na de finissage van de XXXL painting tentoonstelling. Hij deed nog net niet het licht uit, maar het had wel gekund. Het is over en uit met de Onderzeebootloods.

Na vier zomers van kunst in de Onderzeebootloods heeft het Havenbedrijf Rotterdam besloten de loods in Heijplaat weer zelf te gaan exploiteren. Drie weken geleden kreeg de directeur van Museum Boijmans van Beuningen te horen dat het gedaan was met deze fantastische plek als expositieruimte. Sjarel Ex moet op zoek naar een nieuwe grote ruimte waar dit soort zomertentoonstellingen kunnen plaatsvinden. Genoeg van dit soort fantastische industriële leegstaande panden in Rotterdam zou je zeggen. ‘Dat is ook het probleem niet,’ zegt Sjarel Ex, ‘Het is het vinden van een sponsor waar het probleem zit. Wij kunnen dit zelf niet betalen.’

Wij vinden het erg jammer. XXXL painting werd goed bezocht en Rotterdam heeft een plek als de Onderzeebootloods nodig. Het is ook een beetje wrang. Net nu Den Haag zijn eigen loods heeft, het Volkspaleis, gaat in Rotterdam een soortgelijke ruimte dicht.

Na de finissage van XXXL painting zwommen we naar de overkant. Bij AVL Mundo werd de expo Territory tot een einde gebracht. Aan de Keileweg in Rotterdam-West was een echt van Lieshout-feest aan de gang. Op het terrein brandde overal vuur, Roodkapje had de muziek geprogrammeerd en dat was goed te horen. Er waren gebraden varkentjes, balkanmuziek en een processie van de ‘Church of Self Believers’. Bij AVL Mundo kan alles. Hoe doet die Joep van Lieshout dat toch?

2 reacties op “Help, de Onderzeebootloods is dicht!

  1. Kleine correctie: het is niet helemaal over met de loods. Gister werd er in de afsluitende toespraak aangekondigd dat deze plek wordt gerenoveerd en over twee jaar weer wordt opengesteld. Er zal dan een “culturele invulling” plaatsvinden. Wie dat gaat doen was mij ook niet helemaal duidelijk….maar over en uit is het niet!

    1. Hallo Sander, In die zin heb je wel gelijk, maar het Havenbedrijf gaat een grondige renovatie/verbouwing uitvoeren. De Onderzeebootloods zoals hij was, verdwijnt. Wij vonden het altijd een prachtig ruw en rommelig gebouw en een echt goede omgeving om kunst te tonen. Maar wie weet waar het Havenbedrijf mee komt en zij we de loods zo vergeten. Onze hoop is gevestigd op de omgeving van de Keileweg, waar nu AVL Mundo zit. Daar zouden wel eens mooie dingen kunnen gaan gebeuren, als de geruchten kloppen. Groeten, Morfo & John.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.