DRAWn to/beTEKENis

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Gerrie de Jong – Zonder titel (2013)

De grenzen van het tekenen worden opgezocht bij GEMAK, en hier en daar overschreden. In de tentoonstelling DRAWn to/beTEKENis laat een aantal kortgeleden afgestudeerde kunstenaars van het KABK op verschillende manieren zien wat zij verstaan onder tekenen.

Dit leidt onder anderen tot Marjolijn van der Meij die gedurende de tentoonstelling met houtskool en papier in een speciale atelier-opstelling nieuw werk aan het maken is en daarbij behoorlijk wild om zich heen slaat. Babette Wagenvoort en Pawel Pokutycki hebben het blog Illustration Daily opgericht. Op het blog verschijnt dagelijks een nieuwe illustratie bij de toestand in de wereld. Dat kan persoonlijk zijn of een direct commentaar op de politiek, en alles wat daar tussenin zit. Jeroen Paalvast kiest voor tekstfragmenten in combinatie met tekeningen en Arike Gill maakt grote tekeningen waarvoor ze zich laat inspireren door haar werk als biologe. Van Bernice Justine Nauta hangen er verschillende kleinere tekeningen.

Een aantal kunstenaars laat werk zien dat buiten de ‘getekende’ paden gaat. De installatie van Gerrie de Jong bestaat uit ongeveer dertig monitoren waarop te zien is hoe dezelfde tekening gemaakt wordt, maar op elke monitor bevindt het proces zich in een ander stadium. Hierdoor ontstaat tussen de monitoren een fascinerende interactie. Van Babette Wagenvoort is een animatiefilm te zien waarin een tekening zich langzaam vormt. Kleine pennestreken worden uiteindelijk een groot complex werk. Ook Kim Jozef Lampe koos voor een animatiefilm. Suesco is een mooi gemaakte tekenfilm vol spel met zwart-wit en kleur. De kleurloosheid van de sleur tegenover de bonte belevenis van het avontuur. Interessant is het werk van Wouter Willebrands. Van hem hangen er tekeningen vol met vectoren die de interactie tussen mensen verbeelden, een zwart-witversie van de Victory Boogie Woogie van Mondriaan en een projectie. In an infinity of temporalities valt een tekst uiteen, letter voor letter. De letters vormen één voor één een nieuwe tekst die op haar beurt weer uiteen valt in een nieuwe tekst. Enzovoorts. We konden er naar blijven kijken. Heeft het iets met tekenen te maken, dachten we nog. Het maakt ons niet uit.

DRAWn to/beTEKENis is t/m 26 oktober te zien bij GEMAK.

Babette Wagenvoort en Pawel Pokutycki geven op 5 oktober om 15:00u bij GEMAK een lezing over hun blog Illustration Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.