New Babylon

KidsKunstKenners Sem&Zeno voor het project van David Bade - Laat de kinderen tot mij komen
KidsKunstKenners Sem&Zeno voor het project van David Bade – Laat de kinderen tot mij komen

We zijn net het terrein van Kaap op Fort Ruigenhoek opgelopen wanneer KidsKunstKenner Sem ons aanstoot. “Een ArtMen!” zegt hij en wijst. Inderdaad. Daar loopt David Bade. De kinderen stormen op hem af, geven een handje en gaan met hem op de foto. Ze kennen hem van het kunstprogramma ArtMen dat hij presenteert met Jasper Krabbé.  Het fort is ‘gekaapt’ door kunst en kunstenaars die hier deze zomer een tentoonstelling hebben gemaakt. Uitgangspunt voor dit project is New Babylon, het vermaarde project van Constant, de utopische stad die bewoond wordt door de Homo Ludens, de creatieve, spelende mens. Een tentoonstelling speciaal voor kinderen.

David Bade is hier om te kijken hoe het met zijn kunstwerk gaat. Het is een ‘work in progress’. Voor dit project zette hij een grote legertent op de Kaap, daarmee refererend aan de oorspronkelijke functie van het fort, een verdedigingsbolwerk. Hij vertelt dat hij samen met zijn studenten is uitgegaan van het thema angst, en wat dat met je doet. De tent is een schuilplaats, een veilige plek waar kinderen worden aangemoedigd hun angsten te uiten en achter te laten. “Laat de kinderen tot mij komen” staat er boven de ingang van de tent geschilderd, naast een grote leeuwenkop. Kinderen hijsen zich in overalls en schilderen hun angsten op en in de tent weg. We zien opvallend veel spinnen. Zeno en Sem denken na. Waar zijn zij eigenlijk bang voor? Niks, is hun eerste ingeving. Maar na een tijdje broeden en nadenken blijken ze dezelfde angst te delen: Het Duister.

Het project Homeworks (Less is more) even verderop, van Saskia Janssen en Maria Pask laat kinderen zien dat je heel veel zelf kunt maken, van niets iets kunt creëren, met je handen en je hoofd. We belanden in een idyllische, zelfvoorzienende gemeenschap. Kinderen leren brood bakken op een kampvuurtje, er is een zelfgebouwde regenmachine en er wordt geprobeerd een plaggenhut te bouwen.

We lopen verder over het terrein, komen constructies tegen die kinderen uitnodigen te spelen, erin, erop, erover. In het kunstwerk van Paul Segers, “Stealth Paviljoen”, vertelt een verhalenverteller mythen, sprookjes en verhalen uit alle windstreken. Terwijl ze luisteren naar een Marokkaans verhaal over een man die voor de smaak van rook betaalt met het geluid van geld, tekenen de kinderen op het gevechtsvliegtuig waarin wij comfortabel zitten met een knapperend vuurtje aan onze voeten. Dat mag. En dat is wat Kaap zo geweldig maakt. Kinderen worden actief betrokken bij de kunstwerken, ze beléven het en alles kan en mag. Vrijheid, creativiteit en spelen. We zijn in New Babylon.

“Zien kunstenaars de wereld anders dan wij?” Zeno zegt “Nee”, denkt na, zegt dan twijfelend “Misschien”. En na een paar tellen, zeker van zijn zaak: “Ja”. Sem knikt, mee eens, en schrijft het op. We zijn in de postkamer. Kinderen kunnen hier op een kaartje antwoord geven op vragen over wat zíj vinden van kunst, kunstwerken en kunstenaars. We hangen het briefje tussen de andere meningen van kinderen. Het is tijd om naar huis te gaan.

Tijdens de terugweg worden er op de achterbank plannen gesmeed. Sem en Zeno bedenken dat ze brood gaan bakken en verkopen. Van de opbrengst kopen ze dan weer bloem. Wanneer we ze erop wijzen dat ze ook zullen moeten investeren in hout, overtuigen ze ons dat wij dat gaan sponsoren. In ruil voor vers brood. Terwijl achter ons het businessplan verder uitgewerkt wordt (we horen wilde plannen over een te bouwen kraampje) komen we tot de conclusie dat het idee achter dit project van Kaap, ‘kinderen de mogelijkheden en reikwijdte van kunst op directe wijze te laten ervaren’, bij Sem en Zeno onvermoede talenten aan het licht heeft gebracht. We grijnzen. Kaap is geslaagd. Een fantastisch project en een ervaring rijker.

De KaapkunstenaarsDavid BadeMelanie BonajoPaul SegersJonas WijtenburgSaskia Janssen en Maria PaskKaleb de Groot

Kaap op Fort Ruigenhoek, ieder weekend open van 11 -18 uur t/m 14 juli

Het programma ArtMen wordt deze zomer herhaald vanaf 25 juli. Ook leuk voor kinderen!

Wil je meer zien en meer weten over New Babylon van Constant? Ga dan naar het Gemeentemuseum! Daar is de grootste collectie werken van New Babylon van Constant te vinden!

 

De zomervakantie begint. Blikvangen en de KidsKunstKenners gaan het even wat rustiger aan doen. We zullen regelmatig blijven posten, al zal de frequentie wat lager zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.