XXXL – opening – Territory

xxxl7
XXXL Painting – Jim Shaw

Eindelijk, het was zover. Zaterdagavond, 8 juni zes uur ’s avonds: het rolluik van de Onderzeebootloods rolde omhoog en we mochten. XXXL Painting was geopend! We hadden twaalf dagen geleden een preview gehad en wat waren we nieuwsgierig.Bijna twee weken geleden had Museum Boijmans van Beuningen ons een voorproefje gegund. Wat we zagen, maakte indruk, maar het was duidelijk dat er nog erg veel moest gebeuren. Maar nu was alles klaar, stond, hing, lag. Gereed om gezien te worden.

Ik (de andere Blikvangen bezocht de Twente Biënnale) stroomde naar binnen, samen met massaal aanwezig kunstminnend Nederland. We werden verwelkomd door Performance groep 6 van de Mariaschool uit Rotterdam. Ze leidden ons met hun dans door de drie ruimtes waar het werk van Klaas Kloosterboer, Chris Martin en Jim Shaw tentoongesteld staat. Het is indrukwekkend, het is veel, overweldigend. Jim Shaw trad op met zijn protopunkband Destroy all Monsters en de sfeer was er een van bewondering, tevredenheid en opluchting. Dat laatste vooral bij de mensen van Museum Boijmans van Beuningen. ‘Er is zo hard gewerkt, met name door de kunstenaars,’ zei conservator Els Hoek. Inderdaad, en wat ziet het er geweldig uit.

Maar verder ging het. Met de boot naar de overkant. Daar opende om acht uur de tentoonstelling Territory op het terrein van AVL-Mundo van Joep van Lieshout. Kunst van een geheel andere orde. Het was even wennen, maar ook dit fascineerde mij. De voedseltuin, de expo in het hoofdgebouw: Werk van Erik van Lieshout, Itziar Okariz, Philippe Meste, Kevin Braak en Atelier van Lieshout. Prikkelende kunst die hongerig maakte. Dus in de lange rij voor de saté. Gemaakt op de bijzondere barbecue van Van Lieshout, gestookt op Russische literatuur. Gelukkig werd de muziek verzorgd door drie sjamanen van  WORM. Terwijl we in de rij stonden, konden we ons blijven verbazen.

Het was leuk, maar op een opening is het altijd moeilijk om de kunst goed tot je te nemen. Daarom moeten we nog een keer. Fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.