Vingerafdruk

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Edwin Deen – Aquafresh (2013)

Wanneer we de expositieruimte bij Lief hertje en de Grote Witte Reus binnenstappen valt het op hoe fris het er ruikt. We zijn hier om de expositie ‘a bunch of metaphysical connections’ bezoeken. De schoonheid van het alledaagse staat uitgestald en hangt aan de muur en de geur van tandpasta doet de rest, maar wie doorloopt wacht een verrassing.Het licht knalt door de grote ramen bij LhGWR en zet de kunst goed te kijk. De voorwerpen die Edwin Deen in een aantal grote steden bij elkaar gejut heeft, staan schoon en fris uitgestald. Drie tafels met op elke tafel een verzameling voorwerpen uit een grote stad, gesorteerd en neergezet in een heldere compositie. De kleuren combineren goed. Hier en daar heeft hij etiketten verwijderd om tot een mooier geheel te komen. Milaan, San Francisco en op verzoek Den Haag. Deen heeft de omgeving van LhGWR afgestruind om een collectie te maken die representatief is voor de stad. Drie vingerafdrukken zijn het, die bestaan uit alledaagse gevonden voorwerpen. Erg vrolijk werden wij van het werk Aquafresh. Gewoon een tube tandpasta aan de onderkant opengeknipt en uitgedrukt. Het ziet er prachtig helder uit en we hebben zelden zulke heerlijk fris ruikende kunst ervaren.

Het werk van Krista van der Niet sluit hier mooi op aan. Het zijn Hahnemühle prints op aluminium van een lucifer en zeven zelfde soort prints van spelden. Steeds met de kop van de lucifer of speld op de horizon. De werken zijn qua compositie en kleur zeer precies in balans.

Mooie heldere kunst, maar wie doorloopt komt in een ruimte met het werk van Koen Hauser en dat is van een andere orde en is een contrapunt met het werk in de voorruimte. Een carrousel van dia’s laat een vrouwelijk model zien waarvan het hoofd langzaam wordt aangevreten door de steen amethist, een violette variëteit van het mineraal kwarts en een steensoort die helende kwaliteiten zou hebben. Onder deze transformatie klinkt stemmige klassieke muziek. Een mooi en luguber beeld. Wie daarna de voorruimte instapt moet weer even wennen, diep ademhalen en met de ogen knipperen.

‘a bunch of metaphysical connections’ t/m 7 juli in LhGWR

Eén reactie op “Vingerafdruk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.