Publieke ruimte heroverd

Public Room
Giuseppe Licari – Public Room

Wat is publieke ruimte en wat gebeurt er wanneer je het omdraait en de publieke ruimte naar binnenbrengt. Wordt de ruimte, in dit geval galerie Hommes in Rotterdam, ook echt publiek? Giuseppe Licari ging het experiment aan en veranderde de galerie in een klein park. Het werd door de buurtbewoners in elk geval goed opgepikt, op de opening veranderde de grasmat in een voetbalveld.

Giuseppe Licari sproeit het gras van het licht glooiende grasveld in galerie Hommes. Dat is het nadeel van het verplaatsen van een buitenruimte naar binnen, het regent er nooit. Licardi is heel enthousiast over zijn project Public Room: ‘Kinderen en volwassenen lopen hier in en uit. Wanneer er schilderijen hangen is er vaak een soort barrière, maar die is weg. Kinderen gaan in het gras zitten en voelen zich hier thuis.´ Licari vindt dat de publieke ruimte onder druk staat. De overheid legt steeds meer regels op aan mensen wanneer zij zich op een plein of in een park bevinden. Je mag niet op een bankje gaan slapen, geen alcohol drinken, niet schreeuwen, niet voetballen. Licardi wil de publieke ruimte teruggeven aan het publiek. ‘Voor veel mensen is de publieke ruimte een symbool van vrijheid. Kijk naar wat er in Istanbul gebeurt wanneer de overheid dat verkwanselt om er een supermarkt te bouwen, dan worden de mensen boos. Een ander voorbeeld is Iran. Doordat daar de overheid het openbare leven vrijwel volledig controleert, bevindt de echte openbare ruimte zich binnen. Met de voordeur op slot kunnen mensen elkaar in vrijheid ontmoeten.

Een terugkerend thema van Giuseppe Licari is het uit de context halen van natuur. In 2012 nam Giuseppe Licari deel aan de tentoonstelling Secret Gardens in Tent Rotterdam. Zijn installatie Humus bestond uit boomwortelstelsels  die aan het plafond van de centrale ruimte van Tent waren bevestigd. In Hommes transformeerde hij de galerie in een buitenruimte compleet met boompjes en vogels. Het nodigt uit. Je kan gaan zitten, een stukje lopen en naar de vogels kijken. Het werkt. Bij de opening waren de buurtbewoners volop aanwezig. De galerieruimte veranderde zelfs even in een voetbalveldje. De grasmat was er niet op berekend, die moest vervangen worden door een grassoort van een steviger kwaliteit, maar dat deerde Licari niet. Er gebeurde precies wat hij beoogd had. De binnenruimte werd buitenruimte maar vervulde nog steeds dezelfde functie.

Er vliegen vogels door de ruimte en voor het raam staat een terrarium met tientallen rupsen. Licari legt er twee kolen in. ‘Ze eten als gekken. Twee kolen per dag.’ Licari hoopt dat de rupsen verpopt zijn op de finissage van 6 juli zodat hij de vlinders kan vrijlaten.

Website Giuseppe LicariWebsite galerie Hommes

Public Room is nog t/m 6 juli te bezoeken en er is een programma van activiteiten (o.a. zaterdag 6 juli Licari’s doorlopende project Spaghetti Forever!). Kijk voor meer info op de website van galerie Hommes en op hun facebookpagina.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.