Museumstraat – Een huis vol kunst en bezoek

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Marieke van Oudheusden van de Kunsthal met de door Jean Paul Gaultier ontworpen klompen

We staan in een bovenwoning in de Jacob Catsstraat in Rotterdam-Noord. Voor ons, op een wit displayblok, een paar zwarte klompen, gedecoreerd met siernagels. Wat doen deze punkklompen van modekoning Jean Paul Gaultier hier? Natuurlijk, de Jacob Catsstraat is vandaag Museumstraat!Vier locaties in Rotterdam zijn dit jaar Museumstraat. Wij waren in de Jacob Catsstraat waar bewoners hun huiskamer beschikbaar hadden gesteld aan een aantal Rotterdamse musea. Uit het Rotterdamse museumkwartier een Rotterdamse volkswijk in, zo breng je de kunst onder de mensen. De bewoners hebben een dag lang een woonkamer vol met kunst en leuk bezoek. Wat wil je nog meer?

Voorzichtig en met witte stoffen handschoenen aan laat Marieke van Oudheusden van de Kunsthal de klompen van J.P. Gaultier zien aan het groepje bezoekers. We zijn via een smalle trap terechtgekomen in de gezellige bovenwoning van Edie Vijfvinkel. Een oude flipperkast dient als salontafel, aan de muur hangt een pantervel en boven het dressoir siert een enorm slangenvel de muur. In de hoek staat nog een flipperkast. ‘Ik hou ontzettend van de jaren twintig tot en met zestig van de vorige eeuw’. Edie, zelf net zo opmerkelijk als haar woning, beschikt over ruim zestig paar schoenen. Teveel om te laten zien, maar de selectie die ze heeft gemaakt is bijzonder: Grote roze cowboyboots, haar eerste Doc Martin-kisten, waar ze als punker stevig voor moest sparen, en opmerkelijke houten slippers met hoge hak die er mooier uit zien dan dat ze comfortabel zitten. Edie vertelt enthousiast over haar schoenencollectie. Ze zouden zo in de tentoonstelling S.H.O.E.S. van de Kunsthal passen, die op 14 december van start gaat. De Kunsthal is de komende maanden wegens verbouwing gesloten en Marieke maakt van de gelegenheid gebruik om de bezoekers van dit Museumstraatadres over de online tentoonstelling op kunsthalmaakmee.nl te informeren. Op dit websiteadres kun je interactief meemaken hoe het is om de tentoonstelling S.H.O.E.S. organiseren. Daar moeten we het mee doen totdat eind van het jaar de Kunsthal geheel vernieuwd uit de steigers komt.

We dalen de trap af en op naar het volgende adres. In een leuk hoekhuis op de eerste verdieping woont Laura. Ze is student aan de Willem de Kooning Academie en heeft samen met de Kunstuitleen Rotterdam in haar woonkamer een expo ingericht. Laura nam als uitgangspunt een werk van Inez Smit en selecteerde daarbij een aantal werken uit de collectie van de Kunstuitleen. Dat heeft ze met smaak gedaan. Haar kamer hangt vol, maar het ziet er allemaal prachtig uit. Door de vele ramen in haar hoekwoning heeft ze een mooi licht. Sergei Versteeg van de Kunstuitleen staat er tevreden bij. ‘Dit is een mooie gelegenheid om mensen kennis te laten maken met het systeem van kunst lenen.’ Even later horen we een bezoeker zeggen: ‘Wat! Kost het zo weinig om dat schilderij in huis te krijgen!’ Missie geslaagd lijkt ons. We willen net weg gaan wanneer Laura met een schaal versnaperingen de kamer binnenkomt. We blijven nog even.

Maar niet lang. De volgende stop is het Chabot Museum dat tijdelijk onderdak heeft gekregen van bewoner Tobias Bijl. Dit is wel wat anders dan de witte villa aan het Museumpark. We gaan weer een smalle trap op en stappen de woonkamer van Tobias binnen. Op de salontafel zien we twee dozen met edelstenen en in een kleine vitrine staat een ebbenhouten hoofd uit de etnografische collectie van het museum. Ze zullen te zien zijn tijdens de tentoonstelling van het werk van Eugène Brands die op 18 juni begint. Maar de verrassing ligt op de zware eikenhouten eettafel. Een groot plakboek, aan de buitenkant beschilderd door Henk Chabot, en afkomstig uit de collectie van mecenas Kees Schortemeijer. Hij bezat achttien van dit soort plakboeken waarin hij knipsels, brieven, en kleine kunstwerken bewaarde. De witte stofhandschoenen gaan aan en voorzichtig opent een medewerker van het Chabot Museum het boek. We zien een artikel uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant uit 1924, een brief van Schortemeijer aan Henk Chabot uit hetzelfde jaar en dan een houtsnede van Chabot. Wauw, wat een prachtig boek. We zijn onder de indruk van deze kunsthistorische schat.

Op het plein wordt gezorgd voor koek en zopie en Museum Le Secet toont in een SRV wagen hedendaagse kunst. Het is een goed georganiseerd evenement. Natuurlijk zijn behalve de kunstmusea ook andere musea aanwezig, maar wij zijn van de kunst dus die laten wij aan andere bloggers over. We gaan nog even naar Roodkapje, kijken hoe die erbij zitten op hun nieuwe locatie.

2 juni is de Museumstraat op de Blokweg op Rotterdam-Zuid, Hillesluis, 8 juni op het Kastanjeplein in Schiebroek en 9 juni is de Jericholaan in Kralingen aan de beurt. Mis het niet!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.