Abstract verhaal

Anna Ostoya - Marginalia

Hoe vertel je als kunstenaar een verhaal? Wíl je eigenlijk wel een verhaal vertellen? De modernisten wilden dat niet. Kunst moest in zijn zuiverste vorm bestaan, het ging om vorm of functie. Als je verhalen wilde vertellen, moest je maar schrijver worden. Het modernisme heeft prachtige kunst voortgebracht. Sobere werken, helder in vorm, lijn en kleur. Maar omdat het kunstwerk geen verhaal vertelde, stond het ver af van mens en maatschappij. Alleen een kleine groep insiders kon deze kunstvorm waarderen. Iedere reactie krijgt een tegenreactie, zo ook het modernisme. Abstracte vormen zijn nog steeds geliefd, maar de kunstenaar wil tóch ook zijn verhaal kwijt.In de expositie Abstract Myths in Nest laat curator Hans den Hartog Jager zeven kunstenaars zien die (overwegend) abstracte kunst maken, maar het is wél kunst met een verhaal. Een verhaal is opgebouwd uit woorden, fragmenten die samen een compositie vormen. Een goed verhaal heeft diepte, betekenis, gelaagdheid. In deze expositie zie je deze gelaagdheid letterlijk verbeeld. In de collages van Anna Ostoya en Dieuwke Spaans wordt met papier uit tijdschriften en boeken, een ‘schilderij’ gemaakt. De installaties van Martijn Hendriks en Maarten Overdijk zijn composities in de ruimte, samengesteld uit fragmenten. In de foto’s van Kasper Akhøj zien we een gebouw dat gerestaureerd wordt. Een modernistisch gebouw, waarin een andere laag is aangebracht door Le Corbusier. Letterlijk: Hij bracht 9 wandschilderingen aan op de smetteloos witte muren. Rob Johannesma laat een video zien waarin we langs een wijk in verval rijden, de gebouwen van de kijker gescheiden door hekken, incidenteel voorzien van een extra laag in de vorm van geluid. In een foto van Roy Villevoye zien we een groepje Papoea’s die verschillende lagen papier vasthouden. Een andere foto laat déze foto weer zien, terwijl het opgehangen wordt op de muur van een museum. Alweer een laag.

Het is een interessante tentoonstelling die Hans den Hartog Jager heeft samengesteld. Een expositie met een verhaal, waarin de kunstenaars ook hún verhaal vertellen. Dankzij de abstractie wordt de kijker vrijgelaten zijn eigen interpretatie te geven. Toch nieuwsgierig naar het verhaal van de kunstenaars zelf? Bij Nest kun je de zaaltekst krijgen, geschreven door Hans den Hartog Jager waarin hij uitlegt wat de kunstenaars met hun werk willen vertellen.

Abstract Myths, in Nest t/m 14 juli. Kijk ook even op de website voor het volledige programma rond deze tentoonstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.