Aarde

Roel Berg - Aarde_01 - ZemoerExpo 2013
Roel Berg – Aarde_01 – ZomerExpo 2013

De ZomerExpo 2013 is geopend! Een tijdje geleden vonden de voorrondes plaats, en Blikvangen wilde zien hoe dat in zijn werk gaat, zo’n selectieprocedure. Wij haakten aan bij kunstenares Mariken Tönis die een foto inleverde bij de voorronde in Rotterdam. Het is voor een kunstenaar heel spannend. Je staat uren in de rij, levert je kunstwerk in en een paar seconden later weet je: Ik ben het geworden. Of niet.

Gisteren bezochten we het Gemeentemuseum Den Haag om het resultaat van de selectierondes te bekijken. En het is een leuke tentoonstelling, de uitwerkingen en interpretaties van het thema ‘Aarde’ zijn zeer divers, al zijn ze niet altijd even duidelijk. Schilderijen, installaties, beelden, kleden, video’s. Kunstenmakend Nederland heeft de Aarde van alle kanten bekeken. Aarde als inspiratiebron werkt. Het is een actueel thema dat mooie, grappige maar ook veel serieuze kunstwerken oplevert.

M.L. Wasiela laat het schilderij ‘Spirits’ zien. Ze maakt schilderijen waarin de invloed van de mens in de natuurlijk omgeving zichtbaar wordt. Mensen of gebouwen zijn binnendringers in een natuurlijke omgeving. Alette Wwtewaall heeft een habitat gemaakt met daarin een opgezette vogel. Zonder kop. Wwtewaall werkt met ‘roadkill’: Dode dieren, gevonden langs de weg vriest thuis in tot ze weet wat ze ervan wil maken. Daarna prepareert zij de dieren zelf. Wiebe R. Hietbrink laat met zijn foto’s de oprukkende verstedelijking zien. Nadine Rol maakte een koffer met aardse restanten, er komt ook muziek uit. Wieke Bonnier heeft een mooi boekje gemaakt met landschapsfoto’s. Het is een interressante expositie. Kunstenaars verwijzen direct of indirect naar de aarde of de natuur. Er wordt vaak gewerkt met natuurlijke materialen: Koen de Vries heeft een fantastisch beeld gemaakt van was. Wanneer we alles bekeken hebben wandelen we weer naar beneden. Nu wordt het moeilijk. Je mag stemmen op je favoriet. We denken even na, en brengen dan onze stem uit. Wij zijn benieuwd naar de uiteindelijke winnaar.

ZomerExpo 2013, Aarde, Gemeentemuseum Den Haag t/m 15 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.