Time ≠ Money

08lay10_inet_MG_9919
Sara Vrugt – Look at you 10 (foto: Lisa van Wieringen)

Op de tentoonstelling Hand Made in Museum Boijmans van Beuningen kregen we een beetje de kriebels van al die nijverheid. Overal straalde de virtuositeit vanaf. Niks mis mee, maar wij zochten naar iets anders. Originaliteit? Misschien. Toen zagen we Sara Vrugt aan het werk en wisten we het: hier zochten we naar.De naam Sara Vrugt komen wij regelmatig tegen: Bij het Edith/Egon Schiele project van Puck Verkade, de installatie Almost voor drie danseressen, Heden ben ik hier bij galerie Heden. Bij Hand Made zagen we Sara Vrugt aan het werk met Time ≠ Money, een borduurwerk geïnspireerd op foto’s van Chinese arbeiders die in de productiehal voor een hongerloon werk verrichten. Sara hield haar eigen arbeidsuren bij in het borduurwerk. Als een contrast met de werktijden van de arbeiders in de werkplaats. ‘Meestal heeft mijn werk een duidelijke functionaliteit, maar in dit geval weet ik het nog niet.’ Time ≠ Money zal wel een bestemming krijgen, daar twijfelen we niet aan. Wanneer er één eigenschap bij Sara hoort dan is het wel gedrevenheid.

Studio Sara VruGt staat bekend om haar ondernemende en grote projecten, zoals de reis van Den Haag naar Iran die Sara met naald en draad vastlegde in Look at you 07. Met Heden ben ik hier ging ze over een andere grens heen. In Hier, de projectstudio van galerie en kunstuitleen Heden in Den Haag, werd in 2011 in drie maanden een reusachtig borduurwerk vervaardigd. Op twee borduurramen werkte Sara Vrugt samen met buurtbewoners en andere enthousiastelingen aan een borduurwerk van 100 m². Ruim 250 mensen leverden een bijdrage aan dit werk. Uiteindelijk werd het werk gepresenteerd in theater De Regentes. Het was opgesteld als een spiraal zodat je erin kon lopen. Door kijkgaten bleef je het contact met de buitenwereld houden, maar de buitenwereld kon jou veel lastiger zien. Dit omvangrijke kunstwerk werd een aantal maanden tentoongesteld maar staat nu opgeslagen. Dat is jammer want het verdient beter. Het wacht op aankoop door een museum, zeggen wij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.