’t is maar hoe je het bekijkt: Martin Gerwers

Martin Gerwers - Gemeentemuseum Den Haag
Martin Gerwers – Gemeentemuseum Den Haag

Blikvangen bezocht op een zonovergoten dinsdagochtend het Gemeentemuseum Den Haag. Tot onze stomme verbazing stonden we een half uur in de rij wegens grote drukte. Een colonne van zes bussen leverde enthousiaste museumbezoekers af. Eenmaal binnengedrongen spoedden wij ons naar de Projectenzaal, want kunstenaar Martin Gerwers maakte speciaal voor deze ruimte een installatie met dezelfde titel. Driedimensionale objecten in de ruimte en aan de muur. Abstract werk dat aandacht vraagt. Want wat je ziet is niet direct wat het is. Doordat ieder beeld uit verschillende vlakken bestaat en de vlakken verschillende kleuren hebben, word je gedwongen eromheen te lopen om het werk te kunnen beleven. Daar waar je er niet omheen kunt lopen probeer je het van zoveel mogelijk kanten te bekijken. We lopen achteruit en vooruit, zoomen in en uit. We gaan gehurkt onder aan de objecten zitten en kantelen onze hoofden. Ieder object ís vorm en kleur én gaat een interactie aan met de ruimte en het mooie licht dat door de vensters valt. De origami-achtige objecten beheersen de ruimte en dwingen de bezoeker tot kijken en ervaren. Het moet een raar gezicht zijn, die bezoekers die zich in bochten wringen.

Door het kleurgebruik en de strakke lijnen associeer je het werk direct met Mondriaan en dat klopt. In de catalogus zien we dat Gerwers schilderijen maakte in de traditie van het boegbeeld van dit museum. In de objecten die we hier zien, gaat hij verder en wordt 2D  omgevormd tot 3D. Het werk ontstaat uit een plat vlak, dat daarna gevouwen wordt. Een mooie expositie, waarbij de ervaring van het kijken centraal staat. We gaan terug de zon in om vlug een tafeltje te bemachtigen op het terras van Gember. Ogen dicht, in het zonnetje. Genoeg gekeken.

Martin Gerwers, Projectenzaal. Gemeentemuseum Den Haag, te zien tot 18 augustus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.