Ringo

Ringo en de KidsKunstKenners Sem en Zeno voor het schilderij Marlene Dietrich

In april bezochten de KidsKunstKenners het Kinderboekenmuseum. Op het programma stond de Rapfabriek, een groot hiphopfeest met rap- en graffiti-workshops, breakdance demonstraties en showcases DJ-ing. De graffiti-workshop werd gegeven door ontwerper/kunstenaar Ringo. Die wist hoe hij de KidsKunstKenners enthousiast kon krijgen en houden. Het was een geslaagde middag en Sem en Zeno gingen blij met hun eigen kunstwerk onder de arm huiswaarts. Ringo kon niet meer stuk.Gisteren opende de expositie Underground/ Upper Class in de Standup Gallery in Den Haag: Een expositie met street en urban art, georganiseerd door Ringo en met bijdragen van diverse kunstenaars. ‘Vet’ klonk het luidkeels uit de monden van de KidsKunstKenners en daar stonden ze zatermiddagmiddag, oog in oog met hun graffiti-leraar. Schoorvoetend werden de vragen gesteld: Wie zijn die vrouwen op zijn schilderijen, hoe maak je zoiets en waarom kost het wat het kost (hebben we dat in onze spaarpot, zag je ze denken)? Ringo gaf op alle vragen enthousiast en uitgebreid antwoord.

“De vrouwen op mijn schilderijen zijn filmsterren van vroeger, Marlene Dietrich en Sophia Loren. Natuurlijk begin ik met de onderlaag. Die bestaat uit krantenpapier. Het liefst kranten uit de tijdsperiode en het land waar de sterren vandaan komen. Op rommelmarkten en bij antiquairs ga ik op zoek, net zo lang totdat ik de juiste krant heb gevonden. Dat is mijn onderlaag, mijn basis. Daar overheen breng ik verschillende lagen verf aan. Eerst heel dun, want het is de bedoeling dat je de krant kan blijven zien. Ik wil dat je lang naar mijn schilderijen kan blijven kijken, omdat je telkens iets nieuws ontdekt. De volgende lagen zijn dikker. Soms gebruik ik daarbij sjablonen, maar tussen de lagen door blijf je altijd de onderlaag zien. In het schilderij Marlene Dietrich zit een briefje van haar verwerkt waarin ze verklaart dat litho nummer 280 echt door haar ondertekend is. Daar heb ik mijn naam ingezet.”

Daar keken de KidsKunstKenners van op. Zij kenden Ringo van graffiti: Snel, vet & cool. Maar deze schilderijen kostten meer tijd en waren lastiger om te maken, maar er viel ook meer te beleven, meer te zien. Vet & cool waren nog steeds van toepassing maar de jongens hadden ‘slow painting’ ontdekt.

Ringo Mollinger is een veelzijdig mens. Hij komt uit de graffiti en streetart scene, is kunstenaar, grafisch ontwerper, werkt analoog en digitaal, maakt wandschilderingen, geeft workshops en is een van de oprichters van het guerrilla kunstcollectief LEEM. In die zin is de naam van de expositie in de Standup Gallery, Underground / Upper Class, goed getroffen. Zelf omschrijft hij zijn werk als rauw, fantasierijk en stedelijk.

Deelnemende kunstenaars: Ringo, LEEM collectief, Bier en Brood, One Duo en Sander van Heukelom.

De expositie Underground / Upper Class is nog te zien t/m 6 juni van woensdag tot zondag tijdens winkeltijden, in de Standup Gallery in de Haagse Bluf 14, Den Haag.

1 reactie op “Ringo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.