Puck=Edith (3)

Puck Verkade - Edith als muze
Puck Verkade – Edith als muze

Zelfziener’, ‘Vervreemding’, ‘Gedaanteverwisseling‘, dat zijn de titels bij de installaties van Puck Verkade in het Gemeentemuseum Den Haag. Installaties die onderdeel uitmaken van haar project “Edith als Muze”. Puck Verkade is maandenlang met dit project bezig geweest dat vooral een onderzoek naar identiteit is. Uitgangspunt in dit project is het schilderij getiteld ‘Edith’ , gemaakt door echtgenoot Egon. Een opvallend portret in zijn oeuvre. Schiele is behalve door zijn zelfportretten toch vooral bekend om zijn erotische schilderijen, waarin de modellen in nietsverhullende poses door de schilder vastgelegd worden. Het portret van Edith is heel anders. Een zedig meisje, gekleed in een hooggesloten jurk, armen losjes langs haar zij. Een pop in haar mooiste jurk. Alsof je aan touwtjes kunt trekken om haar armen in beweging te krijgen.

Puck Verkade transformeert in dit project tot Edith. Zij neemt bezoekers mee in de wereld en de tijd van Schiele. De installaties bestaan uit vitrinekasten gevuld met allerlei objecten die refereren aan Schiele en vragen omtrent identiteit. In de zaal waar het schilderij ‘Edith’ hangt staat een glazen kist. In  de kist ligt een pop. Het is Egon Schiele. De ledematen zijn door splitpennen aan elkaar verbonden. Als je draden zou bevestigen komt de pop vast tot leven. Wanneer ik het museum verlaat vraag ik me af: Wie is de poppenspeler? Wie heeft nu eigenlijk de touwtjes in handen en wie is uiteindelijk de marionet? De muze of de kunstenaar?

Edith als muze is nog te zien tot 14 juli in het Gemeentemuseum Den Haag. Vandaag is de laatste kans om met “Edith Schiele”door de tentoonstelling te dwalen. Om 14. 00 uur. Zondag 12 mei laatste kans om deel te nemen aan een rondetafelgesprek. Ook om 14.00 uur, wel even aanmelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.