Van Z/W naar Kleur

546153_10151417894902561_1320832440_n
Neil Harbisson voor Wall Drawing #1084 van Sol LeWitt

Over kleur valt net zo te twisten als over smaak. Iedereen ervaart kleur op zijn/haar manier. Kunstenaar, componist en cyborgactivist Neil Harbisson gaat op een unieke manier om met zijn kleurbeleving.Neil Harbisson is geboren met achromatopsia waardoor hij niet meer dan twee kleuren kan zien: zwart en wit. Om toch andere kleuren te kunnen waarnemen heeft hij een chip in laten brengen. De micro-electronica zet de kleuren die een sensor vlak voor zijn gezicht registreert om in microtonen. Harbisson herkent de verschillende tonen als kleuren en krijgt zo een geheel eigen indruk van kleuren en kleurcombinaties.

Neil Harbisson is inmiddels een publieke figuur geworden die de wereld bereist en lezingen geeft. Over zijn leven kunnen veel anekdotes worden verteld, maar over zijn kunst gaat het vaak wat minder. Het vroege werk van Harbisson is, hoe kan het ook anders, in zwart, wit en grijstinten uitgevoerd. Maar met het aanbrengen van de sensor is zijn werk buitengewoon kleurrijk geworden. Soms zo kleurrijk dat zelfs de Wall Drawing van Sol LeWitt er flets van wordt. De tonen die Harbisson binnenkrijgt zet hij om in kleuren. Zo maakt hij geluidsportretten van menselijke gezichten; scanned hij steden totdat hij ze kan terugbrengen tot de twee belangrijkste kleuren die volgens hem de stad bepalen; en draait hij het om, hij maakt kleurenpartituren van de eerste honderd noten van beroemde muziekstukken; hij laat een ‘prepared’ piano kleuren spelen; hij werkt samen met de Spaanse choreograaf Moon Ribas waarmee hij theater en dansvoorstellingen maakt.

Alles brengt hij terug tot zijn ervaring met kleuren. Dat maakt zijn werk uniek maar ook eenzijdig. Wij zien alleen het eindresultaat, zoals met alle kunst, maar in dit geval lijkt het proces om tot het kunstwerk te komen onderdeel te zijn van het werk. Kunst of is dit toch meer aapjes kijken? Oordeel zelf. Hieronder staat een link naar een reportage van Motherboard over het bezoek dat Neil Harbisson bracht aan het Stedelijk Museum Amsterdam en daarna een link naar zijn website.

Neil Harbisson in het Stedelijk Museum Amsterdam

De website van Neil Harbisson

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.