Kunstenaar in de rij

Mariken aa
Mariken Tönis – De Optimist

Dranghekken met daartussen een lange rij kunstenaars, lijdzaam wachtend; hun werk onder de arm, op hun nek, op een karretje of misschien wel in hun binnenzak. Dit was het beeld zaterdagmiddag zes april in Las Palmas op de Wilhelmina Pier in Rotterdam. In de voorrondes van de ZomerExpo wordt hun werk beoordeeld en horen ze vrijwel onmiddellijk of ze door zijn, of dat het werk weer mee naar huis kan. Een twaalfkoppige jury steekt de duimen omhoog of omlaag.

Landelijk hebben 1700 kunstenaars met 3000 kunstwerken zich ingeschreven. Daar blijven er 250 van over die in het Gemeentemuseum Den Haag komen te hangen. AVRO’s Kunstuur filmt het geheel en zal verslag doen. Wij volgen Mariken Tönis, kunstenaar te Den Haag. Vorig jaar hing haar kunstwerk Black hole/Bliss in het Gemeentemuseum en dit jaar doet zij mee met een werk genaamd De Optimist, een goede titel voor de gelegenheid. Na een uur wachten is Mariken aan de beurt. Het werk wordt door een medewerker met zachte witte handschoentjes aangepakt. Terwijl zij met het werk bij een groot donkerpaars fluwelen gordijn wacht, loopt Mariken door om even verder het oordeel in ontvangst te nemen. Niet veel later komt de medewerker met lege handen naar haar toe: dat is goed. De eerste ronde is binnen, maar vanavond mag ze nog een keer opdraven. Dan wordt haar werk voor de tweede maal beoordeeld.

mariken b

’s Avonds hoorde Mariken dat ze niet door is. Dat is jammer, maar zij heeft meer pijlen op haar boog. Dinsdag stapt ze op het vliegtuig naar Londen met in haar bagage het kunstwerk The walk away. Ze heeft zich ingeschreven voor de Summer Exhibition van de Royal Academy of Arts, het voorbeeld voor de ZomerExpo. De Summer Exhibition wordt al sinds 1769 elk jaar gehouden en de kunstwerken die geselecteerd en tentoongesteld worden, zijn er te koop. Gelukkig heeft de ZomerExpo besloten hun voorbeeld ook hierin te volgen.

Eén reactie op “Kunstenaar in de rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.