Bijzonder Helder

Galerie Helder: Manu Baeyens en Frode Bolhuis
Galerie Helder: Manu Baeyens en Frode Bolhuis

Het Zeeheldenkwartier in Den Haag heeft een hele leuke expositieruimte: Galerie Helder. Blikvangen kwam even aanwaaien (letterlijk met windkracht 5) en werd hartelijk verwelkomd door Frey Feriyanto. De galerie is licht, ruim en eigenlijk gewoon een huiskamer. De twee tentoonstellingsruimten (voor- en achterkamer) komen uit op een tuin, waar hard gewerkt werd op het moment dat wij aanbelden. Ernaast een grote keuken. Je hebt het gevoel dat je bij iemand thuiskomt, even bijpraten.

We kijken om ons heen en worden blij. Blij van het werk van Manu Baeyens en Frode Bolhuis. De twee kunstenaars maken totaal verschillend werk, maar op de één of andere manier voelt het als een compleet geheel. Feriyanto heeft duidelijk een antenne om in ogenschijnlijke tegengestelden de overeenkomsten aan te voelen. Een voorwaarde voor een goede tentoonstellingsmaker.

Frode Bolhuis maakt behalve kleine bronzen figuurtjes, fragiel en meesterlijk gemaakt, ook architectonische “huisjes”. Het lijken maquettes,  heel fijn en licht in materiaal en kleur. Het meeste tentoongestelde werk wordt aangeduid met de titel  “Roaming the Unknown “, wat ons de vrijheid geeft het werk zelf te interpreteren en suggereert dat Bolhuis zelf op verkenning is in een wereld die hij met ons deelt.

Het werk van Bolhuis wordt omringd door de kleurige fabelachtige werken van Manu Baeyens aan de muur. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook assemblages: Stukjes hout over een schilderijtje getimmerd, stukjes papier en stof erop genaaid. De Cobra-achtige werken spatten door het geweldige kleurenpallet van de muren af, zonder dat je ergens denkt ‘dit is teveel’. De titels van de werken , zoals “Wad adem zoet korenveld zilten groet” en “Zelf gevonden pad” lijken regels uit een gedicht. Taal is duidelijk een belangrijke factor in zijn werk.

Het werk van beide kunstenaars, hoe verschillend ook, heeft een gemene deler die maakt dat het zo’n mooi geheel is. Bolhuis en Baeyens nemen ons mee naar hun droomwereld met fantasierijke bouwsels, bevolkt door sprookjesachtige dieren en figuren. Het expressionisme van Baeyens en de ingetogenheid van Bolhuis vullen elkaar niet alleen aan, het versterkt elkaar ook. Opvallend creatieve kunstenaars, in een bijzondere galerie. Blikvangen was helemaal opgevrolijkt. De zon schijnt in Galerie Helder.

De expo Beyond the Horizon met werk van Manu Baeyens en Frode Bolhuis is te zien in Galerie Helder, Tasmanstraat 188, Den Haag. Tot 28 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.