Schoonheid

fBandau130-SCHWa1-P1350577-1100

Galerie Phoebus aan de Eendrachtsweg 61 in Rotterdam is een en al lichtheid. Het historische pand is van binnen mooi en open; wanneer je eenmaal binnen bent is er geen deur meer te bekennen. Ook galeriehoudster Mirjam de Winter heeft een opgeruimd humeur en zeker in de grote tentoonstellingsruimte op de eerste verdieping zorgt de kunst van Joachim Bandau voor een haast transparante sfeer. De god van de schoonheid heeft hier goed werk verricht.

De lange wand van de grote ruimte op de beletage wordt in beslag genomen door zeven ‘Schwarzaquarelle’. Licht werk waarin rechthoeken een lijnenspel spelen met de afgesloten ruimte van het papier. Rechthoeken die zorgvuldig laag op laag zijn aangebracht, lijken uit te willen breken, de vrijheid tegemoet. De fascinatie van de kunstenaar met afgesloten ruimten vindt haar oorsprong in het naoorlogse Duitsland, waar het landschap bezaait was met bunkers. Zware thematiek, licht vormgegeven.

Wij dwalen, kopje thee in de hand, door de ruimte. WOII is ook aanwezig op de tegenovergelegen wand. Vier aquarellen met het naoorlogse Rotterdam als model. Met grove streken is het gebombardeerde centrum neergezet. De restanten van grote panden duidelijk in grijs gekaderd, maar door het vele lichtgrijs en wit wordt het nergens grauw.

Trap af naar de benedenruimte (Projectenkamer). Daar en verspreid in de hal en in het trappenhuis hangen verschillende lakwerken. Het zijn rechthoekige plaatjes hout, soms met een klein haaks vlak, ingesloten in vele lagen rode of zwarte boomharslak. Op de grond van de Projectenkamer vragen twee roeststalen kubussen, een kleine en een wat grotere, om aandacht. Bij nadere inspectie blijken ze allebei een soort inwendig wieltje te hebben waardoor ze kunnen kantelen. Wat een speels detail! Hoewel de kunstwerken in het souterrain een zelfde thematiek lijken te hebben, is dit afstandelijker, maar zeker zo fascinerend, als de aquarellen in de bovenruimte. Hoewel, is dat zo? Mmm, wij twijfelen, kijken elkaar aan. Misschien toch nog even naar boven om nog een keer te kijken. Met een vers kopje thee erbij? We krijgen er ineens een huiskamergevoel bij. Fijn hier.

(Overigens heeft Galerie Phoebus ook een ‘ladekastproject’ maar daarover een andere keer)

Expositie Joachim Bandau t/m 16 april

2 reacties op “Schoonheid

  1. Heel fijn dat we elkaar hebben ontmoet, en hartelijk dank. Met een zekere glimlach heb ik het artikel gelezen en ja…. die ene prachtige aquarel als nummer een geplaatst!
    groet, Mirjam de Winter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.