Moeder Natuur is niet lief!

Jeroen Eisinga - Het zesde zintuig - still
Jeroen Eisinga – Het zesde zintuig – still

Ondanks het weeralarm waagde Blikvangen zich buiten en ging op bezoek bij Nest, nieuwsgierig naar de expositie Badly Natured. Onderkoeling werd voorkomen door de warme ontvangst en nog warmere koffie. De Nestruimte is licht en ruim. Een mooie plek.

We lopen de zaal in en worden verwelkomd door een hond met het schuim op zijn bek. Woest blaft hij je toe van achter een hek: Een video van Jeroen Eisinga waarin een vrouw het beest filmt. Niks lief hondje. Haal het hek weg en je wordt verscheurd. Dieren zijn niet lief. Een andere film laat zien hoe een kraai zijn soortgenoot oppeuzelt. Het duurt eventjes voor je doorhebt wát hij eet. Omdat de film begint bij het einde. Buiten staat een Mariabeeld.  Niet gemaakt van steen maar van reuzel en graan. Het beeld zal worden opgegeten door de verkleumde vogeltjes. De natuur heeft geen respect voor religie of kunst. Een video laat zien hoe kunstenaar Nishiko pogingen doet porseleinen voorwerpen uit Japan met lijm te herstellen. Voorwerpen die gesneuveld zijn door de tsunami en aardbeving. De natuur is gewelddadig. In de film van Roderick Hietbrink wordt een boom met een kabel een woning doorgetrokken. Natuur is niets ontziend, verwoest en laat chaos achter.

Wij mensen, met onze beschaving, hebben uiteindelijk geen schijn van kans tegen al dit geweld. Blikvangen verlaat het warme nest. Windkracht 6 snijdt een ijzige wind dwars door onze dikke jassen.

Badly Natured. Nog tot  28 april bij Nest, De Constant Rebecqueplein 20b in Den Haag

Met: Debra Fear, Simon Schrikker, Jeroen Eisinga, Maartje Korstanje, Roderick Hietbrink, Nishiko, Griet Dobbels, Simon Kentgens, Ronald Ophuis, Martin uit den Bogaard, Lorenz Olivier Schmid.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.