Hermafrodiet

IMG_0648
Johanna Schweizer – Tweeling (2011, gehaakt katoen, metallic garen, lijm)

Gisteren was het Internationale Vrouwendag. Haken, heeft dat iets met Internationale Vrouwendag te maken? Niets. Vroeger werd gedacht dat de wereld zou verbeteren wanneer mannen zouden gaan breien. Mannen zijn meer gaan breien, maar de meeste mannen houden nog steeds liever een geweer vast dan een breinaald. (Steeds meer vouwen ook lijkt het wel). Misschien is haken de oplossing. Misschien, maar wat we zeker weten is dat iedereen die ziet wat Johanna Schweizer met een haaknaald maakt onmiddellijk zijn of haar geweer aan de kant gooit en met verbazing en bewondering haar werk zal aanschouwen. Dit is haken op hoog niveau, niet om kunstig te zijn, of om te laten zien hoe goed je bent, maar om iets moois te maken dat kunst is. Tweeling van Johanna Schweizer laat een tweeslachtige siamese tweeling zien. Het is een hermafrodiet beeld waarin man en vrouw totaal met elkaar verweven zijn. Twee mensen waarvan de aders en draden met elkaar zijn verbonden in voor- en tegenspoed, maar meer in tegenspoed suggereren de verwrongen gezichten. Dat het gehaakt is geeft aan dit kunstwerk een bijzondere diepte die met andere technieken moeilijk te bewerkstelligen is. Museum Boijmans van Beuningen heeft dit kunstwerk gebruikt om haar tentoonstelling Hand Made een gezicht te geven. ‘Lang leve het ambacht’ staat erachter, maar Tweeling van Johanna Schweizer is wel meer dan ambachtswerk vinden wij. (Hand Made opent vandaag 9 maart in Boijmans van Beuningen en duurt t/m 20 mei)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.