Altaren

collage_lb_image_page1_91_1
You Win!

Je hebt van die dagen, dan kom je een kunstenaar ineens overal tegen. Zo struikel ik deze  week dagelijks over de naam Birgit Verwer. Eerst tijdens RAW Art Fair als ambassadeur van Zomerexpo 2013/ Ja Natuurlijk  waar zij een afval-altaar maakte. Ik zie ook dat ze werkt met Bob Smit Gallery en Livingstone Gallery. En vervolgens kom ik haar tegen bij Villa Zebra bij de tentoonstelling Ah wat Lief!

Interessant werk. Het verwondert en prikkelt. Terugkerende symbolen en thema’s als Christus, altaren, vossen, vlaggen zijn verwerkt in kunstwerken gemaakt van gebruikte materialen. Het wekt mijn interesse.

Verwer groeide op in een katholiek gezin en was als kind gefascineerd door Hollands beroemdste quizmaster, Willem Ruis. De rondrennende Ruis en de maniakale zucht van de deelnemers om te winnen, symboliseren onze hectische consumptiemaatschappij.
Het leven als een spel waar in hoog tempo voorbij wordt gegaan aan de dingen die er écht toe doen. Als alle stokjes gevangen zijn, alle kluisjes geopend, alle vragen goed beantwoord, wat heb je dan gewonnen? Héb je eigenlijk echt iets gewonnen?
Want al die moeite die we doen om te winnen in dit leven, die onuitputtelijke drang en behoefte aan meer en beter, laat die ene, prangendste vraag onbeantwoord, een vraag die we misschien liever niet stellen en weg-consumeren: komt na dit leven de échte hoofdprijs?

foto’s: Birgit Verwer

Eén reactie op “Altaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.